Учените твърдят, че успешно са елиминирали ХИВ от заразени клетки,

...
Учените твърдят, че успешно са елиминирали ХИВ от заразени клетки,
Коментари Харесай

Надежда за пълно лечение: Учени са елиминирали ХИВ от заразени клетки

Учените настояват, че сполучливо са отстранили ХИВ от инфектирани кафези, употребявайки технологията за редактиране на гени Crispr, спечелила Нобелова премия.
Работейки като ножица, само че на молекулярно равнище, тя реже ДНК, тъй че „ неприятните елементи “ да бъдат отстранени или деактивирани.
Съществуващите медикаменти за ХИВ могат да спрат вируса, само че не и да го отстранен. Надеждата е в последна сметка да можем да отървем тялото напълно от вируса, макар че е нужна доста повече работа, с цел да се ревизира дали ще бъде безвредно и дейно, написа Би Би Си.
Екипът на университета в Амстердам показа своите ранни открития на здравна конференция тази седмица и акцентира, че работата им остава „ доказателство за концепцията “ и няма да се трансформира в лек за ХИВ скоро.
Пълните открития към момента изискват инспекция, споделя доцентът по технологиите за стволови кафези и генна терапия в университета в Нотингам доктор Джеймс Диксън.
„ Ще е нужна още доста работа, с цел да се потвърди, че резултатите от тези клетъчни проби могат да се получат в цялото тяло за бъдеща терапия. Ще има потребност от доста повече развиване, преди този момент да окаже влияние върху хората с ХИВ “, добавя той.
Други учени също се пробват да употребяват технологията Crispr против ХИВ. От Excision BioTherapeutics настояват, че след 48 седмици трима доброволци с ХИВ не са имали съществени странични резултати.
Д-р Джонатан Стойе, специалист по вирусите в Института Франсис Крик в Лондон, споделя, че премахването на ХИВ от всички кафези, които могат да го приютят в тялото, е „ извънредно предизвикателство “.
„ Нецелевите резултати от лекуването с вероятни дълготрайни странични резултати не престават да будят безпокойствие “, добавя той.
По думите му ще изминат доста години преди основаната на Crispr терапия да стартира да се ползва.
ХИВ заразява и нападна клетките на имунната система, като употребява техните лични механизми, с цел да основава свои копия.
Дори и при дейно лекуване, някои минават в положение на покой или инертност, тъй че те към момента съдържат ДНК или генетичен материал на ХИВ, даже и да не създават интензивно нов вирус.
Повечето хора с ХИВ се нуждаят от антиретровирусна терапия през целия живот. Ако спрат да одобряват тези медикаменти, спящият вирус може да се разсъни още веднъж и да аргументи проблеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР