Учените се опитват да намерят обяснение на необичайното поведение на

...
Учените се опитват да намерят обяснение на необичайното поведение на
Коментари Харесай

Учените са озадачени от атаки на косатки срещу лодки край Испания и Португалия

Учените се пробват да намерят пояснение на необикновеното държание на косатките по крайбрежията на Испания и Португалия, които са почнали да нападат лодки, написа The Guardian, представени от

Както отбелязва вестникът, през последните два месеца бозайниците неведнъж са повреждали ветроходните лодки, наранявайки екипажите им. През това време няколко кораба изгубиха надзор или бяха съществено развалени след набези от китове убийци, вследствие на което най-малко един човек беше ранен.

Последният сходен случай се случи в петък край северното крайбрежие на Испания. 11-мертовият транспортен съд Halcyon Yachts се насочва към Англия, когато е атакуван от кит палач. Бозайникът е блъснал лодката най-малко 15 пъти, след което е изгубен надзор върху ръководството й. Според шефа на компанията Пийт Грийн, корабът е трябвало да бъде изтеглен до пристанището, с цел да се оцени вредата.

На 30 август два кораба, испански и френски, бяха „ под опасност “ поради дейностите на китове убийци.

На 29 юли друга лодка се сблъска с девет косатки край нос Трафалгар в Испания. Китовете убийци тараниха 14-метровия транспортен съд в продължение на цялостен един час, завъртяха го на 180 градуса, изключиха мотора и счупиха руля. Виктория Морис, ръководеща лодката, съобщи, че нападението е било „ изцяло организираноЮ Както отбелязва вестникът, през последните два месеца бозайниците неведнъж са повреждали ветроходните лодки, наранявайки екипажите си. През това време няколко кораба изгубиха надзор или бяха съществено развалени след набези от китове убийци, вследствие на което най-малко един човек беше ранен.

Последният сходен случай се случи в петък край северното крайбрежие на Испания. 11-милиметровият транспортен съд Halcyon Yachts се насочва към Англия, когато е атакуван от кит палач. Бозайникът е блъснал лодката най-малко 15 пъти, след което е изгубил надзор. Според шефа на компанията Пийт Грийн, корабът е трябвало да бъде изтеглен до пристанището, с цел да се оцени вредата.

На 30 август два кораба, испански и френски, бяха „ под опасност “ поради дейностите на китове убийци.

На 29 юли друга лодка се сблъска с девет косатки край нос Трафалгар в Испания. Китовете убийци тараниха 14-метровия транспортен съд за един час, завъртяха го на 180 градуса, изключиха мотора и счупиха кормилото. Виктория Морис, шеф на лодката, съобщи, че нападението е "напълно проведено “.

Учените назовават това държание на китовете убийци „ извънредно извънредно “ и „ тревожно “. Въпреки обстоятелството, че е прекомерно рано да се уточни повода за офанзивите, специалистите допускат, че те могат да демонстрират стрес измежду застрашеното население.

Според откривателите косатки, най-големият тип делфинови, са мощно интелигентни и обществени бозайници. Те са любопитни и е обикновено да се доближават до кораби. Те обаче преди този момент не са проявявали такава експанзия.

Испанската морска администрация посъветва корабите да „ се държат на разстояние “. Атаките през юли и август обаче допускат, че може да не е толкоз елементарно - наподобява, че най-малко едно стадо гони лодки, написа The Guardian. Въпреки че не е известно сигурно дали всички офанзиви са свързани единствено с едно стадо, доктор Рут Естебан, която следи китове убийци в Гибралтарския пролив, счита, че е малко евентуално доста стада да демонстрират такова извънредно държание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР