Учените се доближиха до възпроизвеждането на фотосинтезата, механизъм, изобретен от

...
Учените се доближиха до възпроизвеждането на фотосинтезата, механизъм, изобретен от
Коментари Харесай

Не само петрол. Русия разработва безплатен източник на енергия

Учените се приближиха до възпроизвеждането на фотосинтезата, механизъм, изобретен от природата за приемане на сила, най-важният химичен развой за живота на Земята. В тази тенденция проучванията се организират интензивно и в Русия.

Сложна скица

Растенията, цианобактериите и археите употребяват силата на слънцето, с цел да всмукват въглероден диоксид от въздуха. След това от CO2 и вода те синтезират органични субстанции. Кислородът се създава като непряк артикул - целият O2 в земната атмосфера се основава по този метод.

Експертите деликатно учат този развой. Една от дилемите е построяването на електроцентрали, които имитират работата на естествената система. Но е много мъчно да се възпроизведе фотосинтезата и науката към момента не е в положение да овладее толкоз дейно слънчевата сила.

При висшите растения и цианобактериите квант светлина се всмуква от пигмента хлорофил, от чиято молекула се откъсва електрон и се движи по така наречен електронтранспортна верига. Стартира се комплицирана верига, която в последна сметка основава сила за фиксиране на CO2.

За да се основат ефикасни енергийни устройства, е належащо електронът, " откъснат " вследствие на взаимоотношението на фотон и хлорофил, да не се губи в дълбините на " транспортната система ", а незабавно да стигне до приемника на енергийното устройство. И неотдавна интернационален екип от учени, управителен от специалисти от университета в Кеймбридж, съобщи, че е по-близо до тази цел.

Овладяна системата

Откритието е направено инцидентно. Химикът Джени Джанг и нейните сътрудници желали да схванат по какъв начин молекулите, известни като хинони, " крадат " електроните, освободени от хлорофила, когато са изложени на светлина. Учените са изследвали културата на цианобактериите благодарение на ултрабърза спектроскопия, която разрешава следене на потока на сила в живите фотосинтезиращи кафези в фемтосекундна канара - 10 на петнадесета степен от секундата.

Неочаквано се оказало, че протеиновото скеле, където протичат първичните химични реакции на фотосинтезата, има „ дупки “. Чрез тях електроните напущат, а хиноните ги одобряват. Според учените сходно приключване оказва помощ на растенията да се предпазят от вреди, в случай че излъчването е прекомерно интензивно, с цел да може системата да го " смели ".

" Много учени са се опитвали да извлекат електрони на по-ранен стадий от фотосинтезата. Но до момента това се смяташе за невероятно, защото силата е прекомерно надълбоко вградена в протеиновата рамка ", споделя Джан. " Фактът, че успяхме да " откраднем " електрони на ранен стадий е необикновено “.

Екипът от учени се надява, че в бъдеще благодарение на сходен " хак " на фотосинтезата е допустимо да се форсира основаването на възобновими енергийни източници. Но това изисква повече проучвания.

Ръководителят на лабораторията за следена фотобиосинтеза на Института по физиология на растенията „ Тимирязев “ на РАН Сюлейман Аллахвердиев счита работата за доста достижение.

" Важно е обаче да се повторят резултатите, като се употребяват освен цианобактерии, само че и други системи. В същото време е належащо да се оцени квантовият рандеман на този доста елементарен модел, който симулира началния стадий на транспорт на електрони, и неговата резистентност при изменящи се външни условия “, означи съветският академик.

И двата процеса са безвъзмездни “

Лабораторията на Аллахвердиев интензивно учи опцията за потребление на системи, основани на фотосинтеза, в енергетиката. Едно от направленията на работа е подготовката на научна база за основаване на устройства за произвеждане на водород.

" Енергията за този развой ще се доставя от слънцето, а електроните и протоните ще се доставят посредством фотосинтетично делене на водата при кислородна фотосинтеза. И двата процеса са безвъзмездни, усъвършенствани са естествено милиони години ", изяснява експертът.

Освен това съветските учени търсят нови способи за потребление на слънчевата сила, които ще сведат до най-малко потреблението на редки и тежки метали в разнообразни процеси на фотокатализа. Това, с изключение на всичко друго, ще помогне за решаването на казуса с пренасищането на атмосферата с парникови газове.

Според Аллахвердиев е мъчно да се планува времето на появяването на електроцентрали, основани на фотосинтеза, само че учените основават предпоставки за разрешаване на казуса.

„ Ефективното потребление на слънчевата сила и водата, основаването на перспективни системи за изкуствена фотосинтеза и създаването на работлив катализатор за приемане на екологично чист молекулярен водород са области на проучване, от триумфа на които зависи бъдещето на човечеството “, акцентира Аллахвердиев.

Според него, макар компликациите при основаването на такива системи, напъните за тяхното развиване би трябвало да продължат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР