Учените са установили, че лекарство, разработено за страдащите от Алцхаймер,

...
Учените са установили, че лекарство, разработено за страдащите от Алцхаймер,
Коментари Харесай

Лекарство против Алцхаймер лекува кариеси

Учените са открили, че лекарство, създадено за страдащите от Алцхаймер, може да замести пломбите, като оказва помощ на зъба да се възвърне самичък.

Лекарството се назовава Tideglusib и подтиква стволовите кафези в пулпата на зъба, като спомага за образуването на нов дентин. Така зъбът по натурален метод запълва празнината от кариеса.

Дентинът е минерализираното вещество, изграждащо зъба, ситуирано под емайла и обвиващо меката пулпа, в която са ситуирани нервите и кръвоносните съдове.

Обикновено клетките на пулпата стартират да създават дентин, когато настъпи зараза, т.е. при образуването на кариес или при контузия на зъба. Но в тези случаи се образува напълно малко количество дентин и зъбът не е в положение напълно самичък да възвърне първичния си тип.

 Снимка 318727

Тук идва и значимостта на новото изобретение. Учените сложили дребни биоразградими тампони от колаген, напоени с Tideglusib, в кариесите на мишки. Това провокирало образуването на дентин и след шест седмици зъбите били възобновени, а тампоните се разградили.

Очаква се, че процедурата да навлезе бързо в практиката, защото лекарството към този момент е минало през клинични изпитвания.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР