Учените са проследили повече от 600 хиляди астероида в Слънчевата

...
Учените са проследили повече от 600 хиляди астероида в Слънчевата
Коментари Харесай

На косъм: 35 метров астероид мина на 84 хиляди километра от Земята

Учените са наблюдавали повече от 600 хиляди метеорита в Слънчевата система. Винаги има някой, който се доближава изключително покрай Земята. В нощта на събота против неделя, тъкмо в 4,24 часа българско време, галактическа канара на име 2016 QA2 е профучала на 84 000 км от Земята.

84 хиляди километра звучи като безвредно разстояние, само че в галактически измерения си е напряко нищо. За съпоставяне: диаметърът на Земята е 12 хиляди километра, геостационарните спътници летят на 36 000 километра разстояние, дистанцията до Луната е 380 хиляди километра.

Приближаване на метеорити до няколко десетки хиляди километра се случват постоянно. През февруари 2013 астрономите оповестиха за отдалеченост от едвам 28 000 км, а през септември 2014 един метеорит мина на 40 000 км.

Предупреждение за неделното прехвръкване нямаше, тъй като астрономите разкрили метеорита безусловно часове преди този момент. Той е прелетял с 10 км/секунда около нас. С диаметър от 34 метра метеоритът просто е бил прекомерно дребен, с цел да бъде засечен по-рано.

34 метра диаметър звучи като дребен обект, само че може да е бил и 50 метров или 20 метров – размера не може да се дефинира с такава точност. Ако метеоритът беше уцелил Земята, това нямаше да се размине без последствия.

Например метеоритът, който се взриви над Челябинск на 15 февр. 2013 година беше 20 метров. Това беше задоволително да изпочупи прозорците на хиляди здания, а ранените бяха повече от 1000 души.

„ Обекти с такива размери могат когато и да е и без предизвестие да ударят Земята “, изясняват учените. В взаимозависимост от плътността и състава си, те могат да ударят земната повърхнина и да оставят голяв кратер. Ако това се случи в обитаем регион, може да има жертви.

Енергията, която се освобождава при сходно нахлуване в атмосферата е изключително значим въпрос. Решаващи в тази ситуация са масата на метеорита, материалът (метал или камък), както и траекторията и скоростта.

За максимален подобен удар в по-ново време се смята събитието в Тунгуска от 30 юни 1908 година Тогава в съветската тайга се случва гигантска ексползия, която остава необяснена до дъно и до ден сегашен.

Ако сходен обект се приближи към Земята, човечеството е безсилно. Има хрумвания за отбрана от метеорити благодарение на водородни бомби – да бъдат разрушени или отклонени от траекторията си. Тестването на нещо сходно обаче, първата крачка към система за отбрана е към момента надалеч напред в бъдещето.

Дори хипотетично видяно, могат да бъдат отклонени обекти, за които се знае. Точно в това е казусът, както демонстрира казусът с 2016 QA2. Има траектории, които са сложни за разкриване и наблюдаване от Земята. При всички случаи ловците на метеорити имат още доста работа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР