Учените са открили нов клас живот в човешкия микробиом. Чрез

...
Учените са открили нов клас живот в човешкия микробиом. Чрез
Коментари Харесай

Учените са открили нов клас живот в човешкия микробиом

Учените са разкрили нов клас живот в човешкия микробиом. Чрез проучване на микробите, които живеят в нашите тела, откривателите са разкрили цялостен нов клас вирусоподобни организми.

„ Лудост е “, сподели клетъчният биолог Марк Пайфър от Университета на Северна Каролина, който не е взел участие в проучването, пред списание Science.

Колкото повече гледаме, толкоз повече луди неща виждаме

, добави той.

Тези мистериозни елементи от генетичен материал, които откривателите нарекоха „ обелиски “, нямат откриваеми последователности или даже структурни прилики, споделяни от други организми. Биологът Иван Желудев от Станфордския университет и сътрудниците му настояват, че може въобще да не са вируси, а напълно нов клас живот, който може да помогне за превъзмогване на античната бездна сред най-простите генетични молекули и най-сложните вируси.

Обелиските се състоят от клас разнообразни РНК

които са колонизирали и са минали неусетно в човешкия и световния микробиом “, пишат откривателите в публикация, оповестена авансово на уеб страницата bioRxiv.

Името им идва от техните мощно симетрични, цилиндрични структури, които се образуват от въртящи се РНК вериги. Тези организми евентуално са останали незабелязани заради късата им дължина – към 1000 знака (нуклеотиди).

В изследване, което към момента следва да бъде рецензирано

Желудев и неговият екип претърсиха 5,4 милиона набора от данни на оповестени генетични последователности и идентифицираха близо 30 000 разнообразни обелиска. Според изследователския екип обелиските съставляват 10% от човешкия микробиом. В един набор от данни обелиски се срещат в 50% от пробите от устната празнина. Освен това разнообразни типове обелиски са ситуирани в разнообразни области на нашето тяло.

„ Това поддържа мнението, че обелиските може да се съдържат в домакините на човешкия микробиом “, изясняват откривателите.

Научният екип изолира един тип гостоприемник

бактерията Streptococcus sanguinis, постоянно срещан орален бацил. Обелискът в тези микроби беше дълъг 1137 нуклеотида.

„ Въпреки че не знаем домакините на други обелиски, рационално е да се допусна, че най-малко дребна част може да участва в бактериите “, пишат създателите на проучването.

Отвъд въпроса за техния генезис, всички обелиски наподобява съдържат указания за нов клас протеини, които откривателите са нарекли oblins. Инструкциите за основаване на тези протеини наподобява заемат най-малко половината от генетичния материал на обелиските. Тъй като тези протеини са общи за всички обелиски, откривателите подозират, че те могат да вземат участие в процеса на възпроизвеждане на организма.

Тази дарба за шифроване на протеини ги отличава от други известни РНК с примка

наречени вироиди, които обаче наподобява нямат гените, с цел да създадат протеиновите обвивки, в които РНК вирусите (включително COVID-19) живеят, когато са отвън клетките. Те също по този начин са доста по-големи от други генетични молекули, които съществуват взаимно вътре в клетките, от растения до бактерии, по този начин наречените плазмиди, които нормално са направени от ДНК.

Въпреки това, екипът към момента не е съумял да разпознава резултатите на обелиските върху техните бактериални гостоприемници или по какъв начин те могат да се разпространят сред клетките.

„ Тези организми може даже да не са вирусни по природа и са по-скоро като РНК плазмиди “, заключават откривателите.

 

Източник: Science Alert / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР