Учените са открили изненадващ алтернативен източник на храна, който може

...
Учените са открили изненадващ алтернативен източник на храна, който може
Коментари Харесай

Водораслите - ключът към предотвратяване на масовия глад след ядрена война

Учените са разкрили неочакван различен източник на храна, който може да избави голям брой животи след пагубна нуклеарна война - водораслите.

Една нуклеарна война би потопила нашата планета в дълбока нуклеарна зима. В най-лошия сюжет нуклеарен продан сред Съединени американски щати и Русия (които дружно имат почти 90% от международните нуклеарни оръжия ) може да изхвърли до 165 милиона тона (150 милиона метрични тона) сажди в земната атмосфера, намалявайки температурите на повърхността с 9 градуса по Целзий и изпращайки глобалното производство на калории да спадне с цели 90%.

Но в ново изследване учените откриха, че в границите на 9 до 14 месеца нуклеарна война, големи масиви от водорасли, отгледани на въжета в Мексиканския залив и по източното крайбрежие, могат да бъдат събрани - което ще помогне да се изхранят до 1,2 милиарда души.

Mass starvation after nuclear war could be partially averted with one specific food
— Live Science (@LiveScience)
В най-голяма степен фермите за водорасли ще заменят 15% от храната, употребявана сега от хората, като в същото време ще обезпечат 50% от настоящото произвеждане на биогорива и 10% от храната за животни. Изследователите разгласиха откритията си на 9 януари в списание Earth's Future. 

„ Над 2 милиарда души биха били застрашени от апетит след умерена нуклеарна война сред Индия и Пакистан и 5 милиарда души след нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия “ ,  каза пред Live Science, съавторът Черил Харисън.  " По този метод има потребност от изследване на различни храни. "

Най-непосредствените резултати от нуклеарна война, най-малко за тези в целевата област, са изгаряне, последвано от радиационно отравяне за тези в близките региони. Тези ужасяващи резултати са известни, откогато Съединени американски щати хвърлиха атомната бомба " Little Boy " върху японския град Хирошима на 6 август 1945 година

Една единствена бомба, с пет пъти по-малък потенциал от термоядрените бомби в съществуващите арсенали, умъртви около 140 000 души в рамките на пет месеца и унищожи или съществено повреди повече от 60 000 от почти 90 000 здания в града.

И въпреки всичко евентуално най-смъртоносният резултат даже от нуклеарна война в дребен мащаб е въздействието, което тя би имала върху селското стопанство. В сюжета на Страшния съд на „ нуклеарна зима “ радиоактивен прахуляк и пушек биха блокирали забележителна част от слънчевата светлина. Това ще докара до рухване на температурите, задушаване на доста от международните култури и евентуално основаване на световен апетит, който може да убие милиарди хора.

В предишно проучване изследователите моделираха апокалиптичните последствия от нуклеарна война. Сега, с цел да проучат по какъв начин някои хора могат да оцелеят, учените са моделирали растежа на културите в среда, в която температурите не падат толкоз внезапно – тропическите океани.

As Russia warns of the rising risk of nuclear war, and relations with the United States sink into a deep freeze, communities close to the vast Soviet-era nuclear testing site in northern Kazakhstan have a message for leaders: ‘Let us be a lesson’
— Reuters (@Reuters)
„ Океанът и водата като цяло имат по-висока характерна топлота от земята, тъй че съхраняват повече топлота и е по-трудно да се нагряват и охлаждат. Ето за какво радиаторите работят толкоз добре, те съхраняват топлота и я излъчват с течение на времето “, сподели Харисън. „ Така че океанът е ужасно място за ориентиране към различно произвеждане на храни, за разлика от оранжериите на сушата, които ще се нуждаят от доста отопление във време, когато горивото ще бъде в огромно търсене. “

Моделът на учените разкри, че фермите за водорасли не просто ще оцелеят, само че ще процъфтяват и ще се уголемяват, когато повърхностните температури паднат. Това е по този начин, тъй като по-студеният въздух би принудил повърхностните води да потънат повече, увеличавайки циркулацията на богата на хранителни субстанции вода нагоре от дълбините, с цел да я размени.

Тъй като йодът, който се намира в морските водорасли, може да бъде отровен за хората в огромни количества, използването на водорасли, отглеждани във ферми, ще бъде най-вече непряка, споделиха откривателите. Но като се употребява за храна на животни и произвеждане на биогорива, това ще освободи оживялата обработваема земя за други култури. Това може да помогне на хората да преживеят нуклеарна зима, до момента в който десетилетия по-късно климатът стартира да се възвръща.

А водораслите не са на разположение единствено при положение на нуклеарна зима: те също могат да бъдат избавителен пояс след други спирания на световните хранителни системи, като солидни удари на метеорити или великански вулканични изригвания. Например изригването на планината Тамбора в Индонезия през 1816 година докара до неуспех на реколтата и дефицит на храна в Северното полукълбо – стана известно като „ годината без лято “.

„ През цялата история огромните изригвания са причинявали апетит както в района, по този начин и в международен мащаб “ , сподели Харисън. „ Така или другояче, имаме потребност от проект, с цел да се изхранваме при тези сюжети за ненадейно понижаване на слънчевата светлина. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР