Учените са направили вълнуващо и потенциално революционно откритие в търсенето

...
Учените са направили вълнуващо и потенциално революционно откритие в търсенето
Коментари Харесай

Откриха екзопланета с много голяма вероятност за населен живот

Учените са създали вълнуващо и евентуално революционно изобретение в търсенето на извънземен живот, откакто са разкрили признаци на газ на далечна водна планета, създаван единствено от живи организми, оповестява Daily Mail.

Планетата K2-18b, която е повече от осем пъти по-голяма от Земята и се намира на 120 светлинни години от нас, се намира в обитаемата зона на своята хладна звезда джудже в съзвездието Лъв. Смята се, че това е " хицеанов " свят - относително нов клас екзопланети, които имат основни съставки за извънземни типове заради богатите си на водород атмосфери и водни океани.

Но съществуването на още нещо е развълнувало астрономите още повече.

В атмосферата на К2-18b, която е известна като " суперземя ", тъй като е по-голяма от нашата планета, само че по-малка от Нептун, е открит газ, който " неповторимо се свързва с живота ", когато се намира на Земята. Съединението диметилсулфид (DMS) - комплицирана молекула, формирана от въглеродни, водородни и серни атоми - е намерено дружно с два газа, пренасящи въглерод, което кара откривателите да изпитват " комбинация от потрес, неспокойствие и обезверение ".

На Земята това се създава единствено от живота, обявиха от НАСА.

По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от фитопланктона в морската среда.

Въпреки вълнението, учените акцентират, че ще са нужни още наблюдения с галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", с цел да се удостовери съществуването на DMS.

Ако откритието се удостовери, то ще направи К2-18б измежду най-вероятните светове, където може да съществува извънземен живот, наред с такива като Марс и ледените луни на Юпитер и Сатурн в нашата лична Слънчева система.

Установено е също по този начин, че в атмосферата на свръхземята има огромни количества въглероден диоксид и метан, чието съществуване би могло да подскаже, че тя е обитаема, а може би даже към този момент е обитаема.

Това сигурно насочва към това, че К2-18б е " хицеанов " свят, само че защото и двата газа могат да бъдат създадени посредством неорганичен развой, те сами по себе си не оферират доказателство за извънземен живот.

Водещият създател на проучването, Нику Мадхусудхан, съобщи, че даже вероятността DMS да съществува на далечна екзопланета е " умопомрачителна ".

Професорът от Университета в Кеймбридж добави: " Традиционно търсенето на живот на екзопланети се концентрира най-вече върху по-малките скалисти планети, само че по-големите хицеанови светове са доста по-благоприятни за атмосферни наблюдения.

Предстоящите наблюдения би трябвало да могат да потвърдят дали DMS в действителност участва в атмосферата на K2-18b в обилни количества.

Обсерваторията на НАСА на стойност 10 милиарда $ може да проучва химическия състав на далечна планета, като улавя светлината от звездата хазаин, откакто тя е минала през атмосферата на планетата по пътя ѝ към Земята. Газовете в атмосферата гълтам част от светлината на звездата, само че всеки от тях оставя отличителни знаци в спектъра на светлината, които астрономите могат да разчетат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР