Учените призоваха за мащабно клинично изследване на тауринът – вещество,

...
Учените призоваха за мащабно клинично изследване на тауринът – вещество,
Коментари Харесай

Води ли тауринът, използван в енергийните напитки, до забавяне на стареенето?

Учените приканиха за огромно клинично проучване на тауринът – вещество, добавено към доста енергийни питиета. Проучванията им върху животни са посочили, че точно тази добавка може да забави процеса на стареене.

Изследователите откриха, че равнищата на микроелемента таурин спадат доста с възрастта, само че спомагателното им набиране покачва здравето на мишките и маймуните и даже удължава продължителността на живота на мишките.

Не е ясно дали хората могат да се възползват по същия метод от таурина, или нужните високи дози са безвредни, само че учените считат, че доказателствата са задоволително мощни, с цел да оправдаят широкомащабно клинично проучване, изключително като се има поради, че тауринът се среща естествено в тялото и към този момент е употребява се като добавка в по-ниски дози.

„ Изобилието на таурин понижава с възрастта и обръщането на този спад кара животните да живеят по-дълго и по-здравословно “, споделя доктор Виджай Ядав, който управлява проучването в Колумбийския университет в Ню Йорк, пред The Guardian. „ В края на краищата тези констатации би трябвало да са от голяма важност за хората. “

Проф. Хенинг Вакерхейдж, физиолог по молекулярни извършения в екипа на Техническия университет в Мюнхен, сподели, че едно изследване ще съпостави по какъв начин хората се оправят след всекидневен банкет на добавки с таурин или плацебо.

„ Вероятно ще бъде доста мъчно да се види дали живеят по-дълго, само че най-малко можем да проверим дали са по-здрави за по-дълго и това, несъмнено, е задачата на медицината. “

Екипът на Ядав се спря на таурина като евентуален мотор на процеса на стареене през 2012 година, когато разбор на кръвни съединения откри, че равнищата на аминокиселината спадат фрапантно с възрастта при мишки, маймуни и хора.

До 60-годишна възраст равнищата на таурин в характерен човек спадат до една трета от тези, следени при петгодишните

Откритието накара екипа да тества въздействието на спомагателния таурин върху мишки на междинна възраст.

„ Мишките, които получаваха добавки с таурин бяха по-здрави и изглеждаха по-млади от контролните мишки “, споделя Ядав, отбелязвайки, че те имат по-плътни кости, по-силни мускули, по-добра памет и по-млада имунна система. „ Тауринът кара животните да живеят по-здравословно и по-дълго, като визира всички съществени отличителни белези на стареенето. “

Освен подобряването на здравето, мишките посредством таурина, те до

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР