Учените отдавна подозират съществуването на така наречената Планета 9 във

...
Учените отдавна подозират съществуването на така наречената Планета 9 във
Коментари Харесай

Ако Планета 9 съществува, ето как да бъде „уловена“

Учените от дълго време подозират съществуването на по този начин наречената Планета 9 във външните краища на Слънчевата система. Може ли най-сетне тази планета, в случай че съществува, да бъде открита? Според нова доктрина това може да стане, като се употребяват стотици мънички сонди, оборудвани единствено с часовници и радиопредаватели.

Така смята именитият теоретик на струните Едуард Витен, който предлага тази доктрина в нова публикация.

„ Възможна опция е да се изследва гравитационното поле на този обект, като се употребяват дребни, изстреляни с лазер галактически кораби, като тези, планувани в плана Breakthrough Starshot. Със скорост от порядъка на.001 c, подобен галактически транспортен съд може да доближи до Планета 9 почти за десетилетие след изстрелването и може да я открие, в случай че успее да регистрира измервания на времето с акуратност до 10 на -5 секунди назад на Земята. „

Как биха могли тези мънички сонди да търсят изчезналото небесно тяло? Тъй като учените в действителност не знаят какво съставлява Планета 9, те са екстраполирали нейните параметри въз основа на това, което следят към нея: леко изменени орбити и други индикатори, че съществува солидно тяло със лична гравитация и въздейства върху външния завършек на Слънчевата система.

Опитът да намерите подобен обект с „ стандартно търсене “ благодарение на телескопи е нещо като да се търси игла в купа сено, просто заради големия размер на асиметричната, далечна орбита на този обект.

Вместо това Витен допуска, че усъвършенстването на технологиите за галактически кораби към този момент разрешава концепцията за облак от стотици сонди. Те ще се разпространят, с цел да обзет доста повече от региона, където може да бъде Планета 9, и в случай че в действителност „ планетата “ е нещо друго, да вземем за пример изначална черна дупка (PBH) или различен „ другоземен стилен обект “, споделя Витен – сондите ще го следят по метод, който стандартното търсене в никакъв случай не би могло.

„ Ако по-нататъшното изследване на пояса на Кайпер ускори вероятностите за битие на Планета 9, само че откриването посредством телескопични търсения или сигнал за заличаване на тъмна материя не дава опция за това, тогава директното търсене от флот от дребни галактически кораби може да стане по-убедително “, написа Витен.

Безпилотната сонда Voyager 1 започва през 1977 година и й лиши до края на 2004 година с цел да доближи мястото, където въздействието на нашето Слънце се среща с междузвездното пространство, в самия завършек на Слънчевата система. Планета 9, която НАСА назовава Планета X, „ обикаля Слънцето в мощно издължена орбита, надалеч оттатък Плутон “. Ако може флотът от дребни сонди да доближи до там единствено за десетилетие, в действителност би било революционно достижение.

Витен цитира плана Breakthrough Starshot, който съставлява съдействие сред милиардери и гении, които желаят сходен проучвателен транспортен съд да доближи до Алфа Кентавър в границите на 20 до 30 години след старта си. Това би означавало най-бързото галактическо пътешестване, реализирано в миналото, и Витън се пита дали същата технология може да разреши на сонди да доближат и Планета 9 също толкоз бързо.

Всяка сонда би изпратила сигнал назад към Земята. Чрез съчетание на точна мярка за време на борда на всяка сонда с релативно простата математика на закъсненията за предаване, учените могат да създадат интерактивна карта за това къде е всяка от стотиците сонди, споделя Витен.

Това звучи елементарно, само че в действителност напълно не е. Прецизните часовници на Земята разчитат на услуги като световна синхронизация на времето. „ Достатъчно точното отчитане на време в дребен галактически транспортен съд може да бъде най-голямата спънка за този план, макар че има и доста други провокации пред него “, написа Витен.

Публикувано в списание Popular Mechanics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР