Учените от Югозападния медицински център на Тексаския университет са открили

...
Учените от Югозападния медицински център на Тексаския университет са открили
Коментари Харесай

Откриха нов механизъм за формиране на спомените

Учените от Югозападния медицински център на Тексаския университет са разкрили неврони, участващи във образуването на епизодичната памет в хипокампа и енториналния кортекс на основния мозък на индивида. Резултатите, оповестени в изданието, ще оказват помощ в създаването на нови способи за лекуване на душевен разстройства и черепно-мозъчни контузии.

В проучването на механизма на паметта взели присъединяване 27 пациенти с епилепсия, на които били вградени електроди по време на хирургична терапия на труднолечима форма на епилепсия. Доброволците изпълнявали задания за запомняне, което разрешило да се дефинира интензивността на задействаните нервни кафези.
13 храни за мозъка, които въздействат директно на паметта и концентрацията
Червата и мозъкът са тясно свързани. В червата се синтезират хормони и невротрансмитери, които влизат в мозъка и засягат когнитивната ф...

Общо били открити 130 неврона, чиято периодичност на сработване била обвързвана с сполучливото образуване на епизодична памет – паметта за персоналния опит, в това число паметта за мястото и времето на събитията.

Както изясняват откривателите, тези неврони имат значими свойства. Например те показват същия модел на интензивност, когато човек запомня информация и когато се пробва да извлече тази информация от паметта. Тази интензивност може да има отношение към шизофренията, когато заради дисфункция на хипокампа болните постоянно не могат да разграничат халюцинациите от действителните мемоари.

Резултатите допълват значим модел на образуването на паметта, наименуван „ Отделни етапи при шифроване и добиване “ (Separate Phases at Encoding And Retrieval, SPEAR), издигната въз основа на опити с мишки. Този модел изяснява по какъв начин мозъкът съумява да отличи остарялата от новата памет при добиване на информация. Учените са открили, че пиковата интензивност на невроните е обвързвана с етапа на тета-вълните на хипокампа, само че тази фаза се измества сред кодирането на паметта и спомените.

 
Как сексът оказва помощ да запазите паметта
Сексуално дейните хора на възраст над 50 години имат по-добра памет, съгласно ново изследване за сексуалността, оповестено в списание &...

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР