Учените от университета в Базел, Швейцария успяха да докажат, че

...
Учените от университета в Базел, Швейцария успяха да докажат, че
Коментари Харесай

Доказано: Спим най-лошо при пълнолуние

Учените от университета в Базел, Швейцария съумяха да потвърдят, че лунният цикъл въздейства на съня при индивида. Изследване е извършено благодарение на 30 души доброволци.

Учените са следили работата на мозъка и съня на доброволците в продължение на няколко дни. Хората, подложили се на проучването били затворени в лабораториите, къде нямало никакви прозорци или часовници.

Те нямали никаква визия дали на открито е ден или нощ. Иначе участниците в този опит не били подлагани на никакви ограничения – занимавали се и се хранели с каквото си изискат.

 Пълнолуние

Учените всекидневно взимали кръв от доброволците, с цел да я изследват. Целта била да се видят измененията, които настъпват в хормоналния баланс.

Неврофизиолозите следили каква е интензивността на невроните в мозъците, както и придвижването на очите, дълбочината на съня на доброволците откакто решили да легнат да спят. В началото на проучването, учените не са мислили, че лунните цикли могат да повлияят на съня на човек.

 Проблеми със Съня

Целта е била да се обяснят измененията в биоритъма на хората, като не знаят по кое време е ден и по кое време е нощ. След като учените събрали данните, ги съпоставили с естествените явления, за които им е известно, че могат да повлияят на биоритъма. Резултатите от проучването демонстрират, че доброволците са спали най-лошо по време на пълнолуние.

Доброволците заспивали по-трудно – губели към 5 минути повече с цел да заспят, а сънят им бил приблизително с към 20 минути по-кратък.

Учените считат, че това е обвързвано с намаляването на мозъчната интензивност, която по време на бездънен сън понижава с една трета.

Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария счита, че с помощта на това, че доброволците са били надалеч от прозорци и часовници и не са знаели кое време от денонощието е, учените са съумели да създадат откритието. И то единствено посредством наблюдаване.

В идващите си опити Кайхонен и останалите му сътрудници считат да открият кои са невроните ръководещи лунните цикли и каква в действителност е тяхната роля в работата на организма на човек.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР