Учените от НАСА показаха обобщение на сателитните си наблюдения над

...
Учените от НАСА показаха обобщение на сателитните си наблюдения над
Коментари Харесай

НАСА показа обнадеждаващи резултати за затварянето на озоновата дупка и даде прогноза кога ще е

Учените от НАСА демонстрираха резюме на сателитните си наблюдения над озоновата дупка над Антарктида от 2005 година до момента и оповестиха, че резултатите са доста обнадеждаващи. Според американската галактическа организация размерите на дупката понижават трайно и това значи, че в недалечно бъдеще може изцяло да се затвори.

Добрите резултати съгласно НАСА са поради пониженото ползване на хлор в международен мащаб след подписването на интернационалния Монреалски протокол за веществата, които унищожават озоновия пласт. Всъщност организацията назовава интернационалния контракт " необикновен триумф ". Той е подписан две години откакто дупката е открита през 1985 година, само че по-осезаем резултат от него има едвам откакто с него се постановат ограничавания върху производството на хлорофлуоровъглеродни съединения през 2005 година

Оттогава до 2016 година - интервалът, за който учените следят от близко придвижването на дупката, нейният размер понижава с към 20% .

Това значи че в последните 12 години 20% по-малко от нездравословните субстанции, които й въздействат, доближават до нея, поради пониженото им произвеждане. Обаче съединенията, създадени преди възбраната, имат интервал на разпад и остават в атмосфеерата сред 50 и 100 години, тъй че няма по какъв начин резултатът да е неотложен, разясняват учените от НАСА. Въпреки това прогнозата за цялостно или съвсем цялостно затваряне на дупката е оптимистична и ще се следи от идващите генерации сред 2060 година и 2080 година, считат от НАСА.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР