Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) са установили,

...
Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) са установили,
Коментари Харесай

Млечният път се оказа много „прозрачен“ за частиците антиматерия

Учените от Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) са открили, че доста частици антиматерия може да прелетят съвсем през целия Млечен път, без да се сблъскват с елементарна материя.

Физиците от CERN откриха, че доста частици антиматерия може да прелетят през съвсем цялата вселена, без да се сблъскат с елементарна материя. Това демонстрира опцията за тяхното наблюдаване за търсене на следи от съществуването на тъмна материя, оповестяват от пресслужбата на ЦЕРН.

„ Демонстрирахме за първи път в хода на опити по усвояване на частици антиматерия, че ядрата антихелий-3, зародили в централните райони на Млечния път, ще могат да доближат покрайнините на Земята и други околности на Галактиката. Това ни разрешава да използваме тези частици за търсене на клъстери от тъмна материя “, споделя Андреа Дайнезе координаторът на плана ALICE в ЦЕРН.

Космолозите допускат, че в първите моменти от живота си Вселената е съдържала почти равни количества материя и антиматерия. Ако това в действителност е било по този начин, тогава Вселената не би трябвало да съществува, защото всички частици материя и антиматерия би трябвало да са се унищожили взаимно в първите мигове след Големия гърмеж вследствие на тяхното взаимно заличаване. Учените разискват от десетилетия за какво на процедура няма антиматерия в следената Вселена.

Дайнезе и сътрудниците му от ЦЕРН се пробват да отговорят на този въпрос в продължение на доста години в опити на детектора ALICE, конфигуриран в пръстена на Големия адронен колайдер. Това устройство е предопределено да следи следствията от конфликта на разнообразни тежки йони, чиито конфликти водят до образуването на клъстери от кварк-глуонна плазма, първичната материя на Вселената.

„ Прозрачният “ Млечен път

В процеса на изстудяване на тази субстанция, както означават Дайнезе и сътрудниците му, пораждат огромен брой частици материя и антиматерия, в това число дребен брой атоми антихелий-3, състоящи се от два антипротона и един антинеутрон. Учените се възползвали от тази характерност на работата на ALICE, с цел да проучат какъв брой бързо и постоянно тези антиатоми се сблъскват с околната материя.

Учените били подкрепени от това, че броят на атомите хелий-3 и антихелий-3, които пораждат по време на конфликтите на тежки йони, би трябвало да бъде почти идентичен. Водени от тази концепция, учените пресметнали какъв брой частици хелий-3 и антихелий-3 са закрепени от детекторите на ALICE по време на последния цикъл на работа на Големия адронен колайдер и сравнили тези индикатори.

Измерванията посочили, че частиците антиматерия рядко се сблъскват с материята по време на свободния си полет в ALICE. Това наблюдаване навело учените на мисълта, че антихелий-3 и други частици, които пораждат в центъра на Млечния път вследствие на разпад на тъмна материя или други процеси, на доктрина могат да доближат до Земята.

Последвалите калкулации посочили, че това в действителност е по този начин – огромен брой частици антиматерия ще прелетят няколко хиляди светлинни години, преди да се сблъскат с водородни или хелиеви атоми в междузвездната среда. Това разрешава те да се употребяват за търсене на следи от тъмна материя, а също и за проучване на разнообразни физични процеси в покрайнините на свръхмасивната черна дупка Sgr A * в центъра на Млечния път, заключават учените.

Източник: Actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР