Учените направиха ново откритие, което може да промени начина, по

...
Учените направиха ново откритие, което може да промени начина, по
Коментари Харесай

Древен вирус се събуди в нас, причинявайки рак на мозъка

Учените направиха ново изобретение, което може да промени метода, по който се лекува ракът на мозъка в бъдеще. Те откриха, че античен вирус, за който се счита, че е спял милиони години, може да се разсъни и да насърчи растежа на нападателни мозъчни тумори. Това изобретение е направено от откриватели от Sylvester Comprehensive Cancer Center към Медицинското учебно заведение Милър към Университета на Маями. 

Те откриха античен ретровирус, прочут като HML-2, в някои мозъчни тумори. Ретровирусът е тип вирус, който може да интегрира своя генетичен материал в клетките, които заразява. Намереният ретровирус се смята за " античен ", тъй като е станал част от нашето ДНК преди към 6 милиона години.

Обикновено тези вируси просто седят в нашите кафези, без да предизвикват никаква щета, защото са в латентно положение, съобщава Nature World News. Но от време на време се разсънват. Последствията от тези събуждания могат да бъдат извънредно непредвидими.

В този случай поражда глиобластом - тип рак на мозъка, който, както знаете, е сложен за лекуване и пораства доста бързо. Учените са разкрили, че в някои от тези тумори античният ретровирус HML-2 е деен, а не инертен.

Водени от неврохирурга Ашиш Шах, изследователският екип направи първото по рода си откритие, че когато античният вирус HML-2 се разсъни, той може да накара тези тумори да порастват и да станат нападателни. За да направи това, той задейства протеин, наименуван OCT4, който по-късно трансформира туморните стволови кафези. Целият този развой в последна сметка способства за развиването на доста нападателна форма на рак на мозъка.

Това изобретение прибавя напълно ново равнище на схващане на растежа на глиобластома. Нишата на стволовите кафези, туморната микросреда, която поддържа неговите стволови кафези, наподобява е под въздействието на този античен вирус.

Новото изобретение може да докара до нови лекувания за рак на мозъка. Екипът откри, че избран вид медикаменти, наречени антиретровирусни, могат доста да понижат интензивността на ретровируса HML-2.

Една обещаваща тактика за бъдещи лекувания може да бъде насочването към нишата на туморните стволови кафези, сподели Шах. Това може да помогне за попречване на промени в стволовите кафези, да понижи риска от връщане на тумора и да преодолее устойчивостта към лекуването.

Това изобретение е единствено едно парче от пъзела. Все още има доста неща, които не знаем за мозъчните тумори и по какъв начин да ги лекуваме. Но всяка нова информация ни доближава с една крачка към намирането на по-ефективни лекувания. Реактивирането на този античен вирус в тумори е ново изобретение, което предлага нов път за по-нататъшни проучвания.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР