Учение рядко признават публично собствените си неуспехи. Но именно за

...
Учение рядко признават публично собствените си неуспехи. Но именно за
Коментари Харесай

Едно числително и две божества: прогрес в разшифроването на уникална етруска стела

Учение рядко признават обществено личните си неуспехи. Но точно за сходно нещо ставаше дума неотдавна – през юни тази година: експертите по етруски език оповестиха, че не могат да разшифроват неповторим текст на неповторима етруска стела. Или по-точно, че от надписа, съдържащ повече от 120 признака, най-хубавите специалисти са съумели да схванат единствено една дума – числителното „ три “.

„ Честно казано, даже не мога да дефинира сигурно какъв жанр текст е изсечен на тази каменна стела “, призна Рекс Улес (Rex Wallace), професор от Масачузетския университет в Амхърст и приет специалист по етруски език.

Става дума за неповторима находка, направена от американска археологическа експедиция на разкопки на етруски град в местността Поджо Кола (Италия). Двадесет години разкопки са дали много забележителни открития, само че откритата през август предходната година каменна плоча стана международна сензация: изсеченият на нея надпис съдържа повече от 120 признака и е един от трите най-значителни религиозни текста на етруски език и самата дължина на етруския надпис, изсечен в камъка (както е известно, главният масив от етруски текстове са къси погребални епитафии).

Стелата е открита в основата на по-късен етруски храм, което разрешило да се допусна религиозният темперамент на текста върху камъка.

Знанията на актуалните лингвисти за етруския език са много лимитирани, по тази причина и никой не се е надявал на цялостно разшифроване на надписа от Поджо Кола. Учените са разчитали да попълнят малко речниковия ресурс и в случай че им провърви, да открият следи от непознати думи на божеството, на което е отдаден храмът.

През юни проф. Рекс Уолес призна: „ За страдание, множеството открито от нас елементи на речта, с изключение на числителното „ ки “ (три), единствено попълниха дългия лист от етруски думи, чието значение ние не разбираме и не можем да определим. “

Сега излиза наяве, че учените са избързали с признанието за своето крушение. В края на август научнопопулярните медии оповестиха за първия огромен прогрес в разшифровката на надписа – откривателите са съумели да прочетат имената на цели две етруски божества – Уни и Тиния. Какво се е трансформирало? Просто камъкът бил измит усърдно.

Наложило се да се повикат на помощ професионални реставратори – археолози и лингвисти се страхували да се допрян още веднъж до скъпата стела, с цел да не разрушат повърхността на камъка. Дори дребни пострадвания можели да се окажат сериозни за разчитането на надписа. Камъкът от Поджо Кола единствено наподобява едносъставен и здрав – първо, това е познатият мек варовик, второ, за 2500 години повърхността му се е изтрила и покрила с драскотини, трето, той е претърпял въздействието на мощен огън – евентуално при пожар в храма.

 Фрагмент от повърхността на камъка и етруския надпис. (Mugello Valley Archaeological Project) Фрагмент от повърхността на камъка и етруския надпис. (Mugello Valley Archaeological Project)

„ След почистването в реставрационния център във Флоренция знаците върху камъка станаха по-четими, успяхме да идентифицираме повече букви и думи. Споменаването на богинята Уни в надписа удостоверява нашите догадки за религиозния темперамент на текста “, споделя пред Discovery News Адриано Маджани (Adriano Maggiani), един от експертите, работещи над разшифроването на надписа и професор от венецианския университет Ка’ Фоскари.

Уни е висша богиня от етруския мавзолей, еквивалент на гръцката Хера и предшественичка на римската Юнона. Уни е била брачна половинка на Тиния (Tinia), етруски „ сътрудник “ на Зевс (Юпитер). Името му също се загатва в надписа, само че учените считат, че храмът е бил отдаден единствено на Уни.

Разшифроването на надписа, даже отчасти, може да стане най-голямото събитие в етрускологията за последните десетилетия. Археолозите доста рядко съумяват да открият на какво провидение са отдадени откритите етруски храмове и светилища – този мистериозен народ не е обичал да оставя подсказки на актуалните учени. Стелата от Поджо Кола е неповторима.

„ Откритието излиза отвън рамките на религиозните желания на жителите на едно етруско градче. Това е източник на значима информация, която ни оказва помощ да проникнем  в разбирането на вярванията и обичаите на етруските, както и на техните книжовност и език “, споделя Грегъри Уордън (Gregory Warden), един от ръководителите на археологическия план „ Долина Муджело “ (Mugello Valley Archaeological Project) и на разкопките в Поджо Кола.

Етруските постоянно са посвещавали храмове на повече от едно провидение, само че в дадения случай откривателите са сигурни, че в центъра на култа е била точно Уни – богинята на плодородието и майчинството. Има няколко признака, които сочат това.

„ Храмът е бил повдигнат над цепнатина в земята, а сходни култове постоянно се асоциират с женски божества. По-късно храмът е бил опустошен, само че са се погрижили за цепнатината, като са провели специфичен ритуал. В него са взели участие златен пръстен, обшита със злато тъкан и нашата каменна стела, сложена над цепнатината. Има учредения да считаме, че локалните вярвания в даден миг са се изменили, което е могло да стане причина за разрушаването на първия храм и построяването на нов. Както се случва нормално – дали отговор са си на един въпрос и незабавно са се появили голям брой други “, разяснява Грег Уордън.

 Най-древното изображение в Западна Европа на раждане, намерено в Поджо Кола. (Mugello Valley Archaeological Project) Най-древното изображение в Западна Европа на раждане, намерено в Поджо Кола. (Mugello Valley Archaeological Project)

Подобно мнение по-рано е изказвала и Джин Макинтош Търфа (Jean MacIntosh Turfa), експерт по етруска просвета от Пенсилванския университет. „ Каменната стела от Поджо Кола, основана сред 525 и 480 година пр.н.е., сочи за съществуването на дълготрайно битие тук на набожен фетиш. Повторното потребление на стелата като строителен материал за по-късния храм може да бъде симптом за дълбоки промени, случили се в този етруски град. “

„ Възможно е текстът да съдържа изложение на разпоредбите на светилището – да вземем за пример инструкции за провеждането на храмовите церемонии, нещо, обвързвано с олтара или други свещени пространства в храма “, счита Уордън.

Стела с неясен надпис в руините на етруски храм

Изследователите акцентират, че резултатите от разшифроването са предварителни. Официален статус ще им придаде научна обява в изданието Etruscan Studies, която се приготвя сега. Експертите се стараят да не си спомнят неотдавнашните самопризнания в личната си беззащитност, защото новото развиване на събитията е доста по-интересно.

„ Получихме късмет да разберем нещо ново за морфологията и синтаксиса на етруския език. Аз като езиковед съм просто във екстаз от разкриващите се вероятности “, признава проф. Рекс Уолъс.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР