Ученическа група от Румъния гостува в местната администрацията днес, 23

...
Ученическа група от Румъния гостува в местната администрацията днес, 23
Коментари Харесай

Ученици от румънското Търговище гостуваха в местната администрация

Ученическа група от Румъния гостува в локалната администрацията през днешния ден, 23 август.

Общо 22 възпитаници от побратимената ни румънска община Търговище и община Бълени бяха посрещнати от кмета доктор Дарин Димитров и секретаря на Общината Христалина Халачева.

Децата, множеството от които са потомци на етнически българи, са на зелено учебно заведение в Ястребино и употребяват опцията да прегледат града ни и забележителностите му.

„ Винаги сте добре пристигнали при нас. Знайте, че в наше лице постоянно можете да намерите другари “, съобщи кметът доктор Димитров.

Повечето от гостите владеят езика ни и учат български фолклорни песни и танци. По техни данни, в община Бълени, която се намира наоколо до побратимения ни град, живеят към 800 етнически българи. В българския квартал в румънското Търговище „ Матей воевод “ пък броят на потомците на българи наброява към 3000 души.

Припомняме, че нашата и румънската община Търговище са побратимени от 1975 година и си сътрудничат в областта на културата и образованието. Преди началото на пандемията, през 2018 година и 2019 година, бе сбъднат и училищен продан.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР