Учени започнаха нова периодична таблица на квантовите точки, която наричат

...
Учени започнаха нова периодична таблица на квантовите точки, която наричат
Коментари Харесай

Учените започват нова периодична таблица

Учени започнаха нова периодическа таблица на квантовите точки, която назовават „ изкуствени атоми “. Квантовите точки са частици с нано размер, които са формирани от полупроводникови материали.

Изследователите бързо изследват нови приложения за квантови точки, от тв приемници до лазери и здравно съоръжение.

Подобно на въглеродните нанотръби и графеновите листове, квантовите точки се смятат за наноматериал – само че те също по този начин организират електричество заради метода, по който улавят електроните. Ето за какво те са добър претендент за лична периодическа таблица.

Учените могат да ги подредят в структури, наподобяващи естествено срещащи се атоми на „ същински “ детайли.

Но самите квантови точки са формирани от хиляди атоми, тъй че тези изкуствени квантови атоми са относително големи. Кристалният им формат им оказва помощ да организират и осветяват, само че светлината идва от вътрешната страна. Различните размери светят в разнообразни цветове.

Израелският академик Ури Банин (Uri Banin) от университета в Ерусалим, управлява екипа, разработващ новата периодическа таблица, която съгласно него се е получила по натурален метод, откакто групата му е измислила метод да разреши на квантовите точки да се пренареждат и сами да образуват молекули. „ Свързването на атоми е в основата на химията, създавайки хубостта и благосъстоянието на молекулите “, изяснява Банин.

Традиционната периодическа таблица съставлява 150 милиона известни молекули, направени с комбинации от 118 известни детайла. Сега, с напълно нов набор от принадлежности, какво ще се получи?

„ Образуването на [тези колоидни квантови точки (CQD)] молекули слага основата за нанокристална химия “, заключава екипът на Банин. „ Такива CQD молекули имат забележителен капацитет в доста приложения, в това число в свето-излъчващи устройства, екрани, фотоволтаици и датчици. “

Банин и неговият екип са подобрили действителен способ за свързване на квантови точки в молекулни структури. Предишният способ, епитаксия на молекулярния лъч, докара до по-големи квантови точки, които са по-малко потребни и нестабилни, с изключение при извънредно студени температури. Новият колоиден квантов способ се случва при стайна температура, което е друга причина за сравнението с периодическата таблица.

Има ли логичност да приемем тези изкуствени атоми за нови детайли? Това е мъчно да се каже, когато технологията е чисто нова, само че историята на науката е изпълнена с големи промени в парадигмата от този темперамент. Дълго време учените, които вярвали в обособените частици от които е формирана материята, които към този момент са почнали да назовават „ атоми “, се обявявани за еретици. Все отново с времето от ден на ден хора са вярвали, че материята е формирана от частици доста преди някой в действителност да успее да ги види. Може би след 100 години втората периодическа таблица ще наподобява толкоз елементарна за хората, колкото е периодическата таблица на Менделеев за нас през днешния ден. Със сигурност приложенията на квантовите точки след време ще бъдат безкрайни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР