Учени все по-убедено твърдят, че при правилно наблюдение, големите земетресения

...
Учени все по-убедено твърдят, че при правилно наблюдение, големите земетресения
Коментари Харесай

Ще могат ли земетресенията най-сетне да бъдат прогнозирани

Учени все по-убедено настояват, че при вярно наблюдаване, огромните трусове биха могли да се предвиждат и наблюдават години напред.
 Турция, трусове и петте най-мощни трусове в историята
5 от най-мощните трусове в историята на света

Силата на природата

Tова може да се случи посредством разкриване на неповторими сеизмични сигнали, както сочат последни изследвания на екип от немски откриватели.

Тяхното демонстрира, че при съществуване на задоволително локални обекти, които откриват подземни сигнали, земетресенията могат да се плануват. За това може да способства и наблюдението на формираните разломи - нарушавания в целостта на земната кора, което би нараснало още повече точността на тези показания.

За да се увери в изказванията си, екипът изследва земетресението в Кахраманмараш, което раздрусва при започване на 2023 година Те откриват, че е налице ускорение на честотата на сеизмичните събития и по-голямо освобождение на сила, което стартира почти осем месеца преди земетресението.
 Снимка 644025

Тези сигнали са били засечени в клъстери в радиус от 65 км от. Въпреки че главното скъсване е станало в регион, за който е известно, че е има нараснала заплаха от трусове, сигналите преди събитието са се случвали както на основните, по този начин и на второстепенните разломи, които в предишното не са били обект на изключително внимание от страна на учените.

Често при по-големите трусове се следи подготвителна фаза, чиито сигнали могат да бъдат улавяни. Така, съгласно немските откриватели, дълготрайното наблюдаване е от решаващо значение, с цел да се подкрепи построяването на нашето схващане за земетресенията и бъдещите събития.
 Земетресенията и на какво се дължат
На какво се дължат земетресенията

Плаваме върху океан от огнена течност

Но други учени, като Бил Макгуайър, професор по геофизика, климатолог, публицист и ефирен водещ, не са съгласни с изгодата от сходни наблюдения. " Макар това да е забавно от научна позиция, малко евентуално е да знаем, че до месеци или година може да има огромно земетресение и това да ни помогне да се подготвим за него ", споделя той.

" Единствената потребна прогноза за бъдеща сеизмична интензивност е тази, която може да дефинира точното местонахождение на едно идното земетресение и времето му с акуратност до няколко седмици - тъй че да се даде опция за евакуация ", уверен е професорът, представен от Science Focus.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР