Учени установиха експериментално, че тези, които обичат да постват в

...
Учени установиха експериментално, че тези, които обичат да постват в
Коментари Харесай

Любителите на дълбокомислени цитати били глупаци

Учени откриха пробно, че тези, които обичат да публикуват в обществените мрежи „ дълбокомислени “ фрази на фона на пейзажи, имат ниско равнище на разсъдък и по-често имат вяра в паранормални феномени и тайни теории.

Изследване на тази тематика е оповестено в сп. Judgment and Decision Making, оповестява Daily Mail.

В публикацията „ За усещането и разпознаването на псевдомъдри нелепости “ учените се пробвали да отговорят на въпроса, явяват ли се едни хора по-възприемчиви към въодушевяващи цитати, в сравнение с други. Те посочили на 845 доброволци „ дълбоки “ мисли („ Ти си толкоз мощен, колкото мощен е твоят идващ ход “, „ Насред придвижването и хаоса резервира спокойствието в себе си “ и т.н.), открити в итнернет и генерирани на инцидентен принцип (на специфичен сайт).

Към такива мисли били добавени явни изказвания (например „ На новородените би трябвало да се отделя особено внимание “, „ Повечето хора харесват музика “).

Оказало се, че участниците в проучването не отличават фиктивните (генерирани от компютъра) от действителните вдъхновяващи цитати и всички те получили почти идентични оценки по скалата „ дълбокомислие “ (високи спрямо оценките на тривиалните изказвания).

След това всички участници в опита минали серия психически проби и попълнили анкета с въпроси за личните си убеждения.

Ценителите на „ дълбокомислени цитати “ (тоест тези, които им дали висока оценка) се оказали 27%. Било открито, че всички те „ не са склонни към рефлексия, по-слаби в когнитивните качества, математическата просветеност, по-бавно мислят и вземат решение задания, по-често се придържат към религиозни вярвания и суеверия и са склонни към религия в международни конспирации “.

A photo posted by Words Of Success™ (@wordsofsuccess) on

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР