Учени установиха, че съществува връзка между хранителните навици и годишните

...
Учени установиха, че съществува връзка между хранителните навици и годишните
Коментари Харесай

Връзката между хранителните навици и сезоните: Как светлината влияе на метаболизма?

Учени откриха, че съществува връзка сред питателните привички и годишните сезони, заяви електронното издание Юрикалърт.

Броят на часовете, през които сме изложени на дневна светлина, въздейства на метода на хранене и на изгарянето на сила . Това може да помогне да се разбере връзката сред сезоните и метаболизма, изясняват изsледователи от Копенхагенския университет. 

Хранителните привички през зимата може да са по-добри за метаболизма, в сравнение с тези през лятото, най-малко в случай че сте мишка. 

Учените са изследвали метаболизма и тежестта на гризачи, изложени на зимна дневна светлина и на лятна такава.

Study finds link between seasons and eating habits via
— David -mogeladze (@mogeladze1)
" Установихме, че даже и при животни, които не са сезонни, нееднаквият брой часове със слънчева светлина сред лятото и зимата водят до разлики в енергийния метаболизъм. В този случай това се отразява на телесното тегло, мастната тъкан и наличието на мазнини в черния дроб ", споделя Леуин Смол, който е част от екипа, провел проучването. 

Специалистите установяват това най-много при мишки, изложени на зимна светлина. " Те по-малко увеличаваха телесно тегло и мастна тъкан. При тях се следи по-голяма равномерност в метода на хранене в границите на интервал от 24 часа. Това докара до изгоди в региона на метаболитното здраве ", изяснява специалистът от Копенхагенския университет. 

Проучването е първото по рода си, което изследва въздействието на часове дневна светлина върху метаболизма при мишки, които не се смятат за сезонни животни - сходно на хората те не се развъждат единствено през несъмнено време от годината

Видовете, които се развъждат през избрани сезони, наддават на тегло преди размножителния сезон, с цел да пестят енергийни ресурси.  

Смол предлага да се направи сходно изследване поради забележителните разлики в продължителността на светлата част на деня в районите на света.

" Изучаваме въздействието на тази част от денонощието върху аспекти на метаболизма, измежду които физически извършения, затлъстяване и диабет. При множеството изследвания, които изследват тази връзка обаче, се приема идентична дълготрайност на деня и нощта през цялата година ", изяснява експертът.

Затова задачата на учените от Копенхагенския университет, подпомагани от специалисти от компанията " Ново Нордиск ", желаят да схванат какво значение имат сезонните разлики в светлата част на деня за метаболизма . Повечето хора по света живеят с най-малко два часа разлика в слънчевата светлина сред лятото и зимата.

" Идвам от Австралия и когато за първи път се реалокирах в Дания, не бях привикнал с голямата разлика в часовете  светлина през лятото и зимата. Стана ми забавно по какъв начин това може да повлияе на циркадните ритми и метаболизма ", споделя Смол.

При изследването лабораторни мишки са изложени на друг брой часове светлина, представляващи сезоните, като са проследени маркери на метаболитното здраве и циркадните ритми на тези животни.

Did you know there's a link between the seasons and our eating habits? Learn how to adjust your diet to fit the changing seasons with.
— Wellness Briefly (@WellnessNews_b)
Тъй като проучването е извършено с мишки, не може да се допусна, че същото важи и за хората, прецизират експертите.

" Това е доказателство за принцип. Влияят ли разликите в часовете светлина върху енергийния метаболизъм? Да, въздействат. Следващи изследвания при хора може да открият, че смяната на излагането ни на изкуствена светлина през нощта или на естествена светлина през годината е обвързвана с възстановяване на метаболитното ни здраве ", споделя Джулийн Зират от компанията, която подкрепя изследването.

Според Смол откритията са значими, с цел да се разбере по какъв начин питателните привички се въздействат от светлината и сезоните. Това може да помогне да се разбере за какво някои хора наддават повече на тегло и дали това се случва през избран интервал от годината .

" Разликите в светлината сред лятото и зимата биха могли да повлияя на това по кое време огладняваме денем ", споделя той.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Сел метаболизъм ". 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР