Учени установиха, че оранжевият цвят на морковите се дължи на

...
Учени установиха, че оранжевият цвят на морковите се дължи на
Коментари Харесай

Учени откриха защо морковите имат оранжев цвят

Учени откриха, че оранжевият цвят на морковите се дължи на три характерни гена, заяви сп. " Ню сайънтист ", съобщи Българска телеграфна агенция. Това дава опция на биолозите да схванат по-добре какво прави толкоз потребен този зарзават.

Първите култивирани моркови са отглеждани в Централна Азия през 10-и век и те са били лилави или жълти. Оранжевите се появяват за първи път в Западна Европа към 1400 година, евентуално вследствие на кръстосване на жълти и бели моркови.

Оттогава оранжевите моркови стават доста известни поради яркия цвят и сладостта си. " В началото на 20-и век се е считало, че сокът е медицински деен ", споделя доцент Масимо Йорицо от университета на щата Северна Каролина. Той е съавтор на проучването, оповестено в изданието " Нейчър плантс ".  " Всичко това способства за статута на морковите като емблематичен здравословен зарзават ".

Йорицо и сътрудниците му разкриват научните основи за присъщия цвят. Изследователите секвенират геномите на 630 типа моркови, след което търсят разновидности на гени, свързани с избрани характерности.

Те откриват три характерни гена при оранжевата вариация на зеленчука.

" В случая с оранжевия морков е належащо да се изключат тези гени ", споделя доцент Йорицо.  Когато те не са дейни, се следи формиране на повече пигменти, наречени каротеноиди, които основават присъщия оранжев нюанс и вършат зеленчука изключително богат източник на витамин А, изяснява той. 

Витамин А е значим за здравето на очите, имунната система и други елементи на човешкото тялото.

Други моркови имат по-високи равнища на разнообразни каротеноидни пигменти, които обаче не се трансформират във витамин А, допълват учените.

Много от оранжевите моркови имат и генни вариации, забавящи цъфтежа, което нормално ги прави по-твърди и неядливи. " Оказва се, че фермерите неумишлено са селектирали потребни характерности в продължение на епохи ", споделя Масимо Йорицо.

Той и екипът му се надяват, че подробното схващане на генетиката на морковите може да помогне за развъждането на още по-добри разновидности на зеленчука в бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР