Учени се натъкнаха на невиждана досега връзка между нашата имунна

...
Учени се натъкнаха на невиждана досега връзка между нашата имунна
Коментари Харесай

Разбраха защо телата отхвърлят трансплантираните органи

Учени се натъкнаха на невиждана до момента връзка сред нашата имунна система и активирането на клетките, водещо до отхвърлянето на трансплантиран орган. 

Откритието ще спомогне за създаването на нови форми на лекуване, които могат да предотвратят имунните реакции против животоспасяващи трансплантации. Нещо повече - по този метод тялото няма да се излага на риск от инфекции или рак. 

Изследователи от Питсбъргския университет изолират рецептор от клетките на костния мозък, наречен SIRPα - сигнален регулиращ протеин алфа. Той е виновен за изпращането на лимфоцитите, които нападат и унищожават непознатите кафези. Казано по-простичко - когато вземем кафези от непознато тяло и го сложим в нашето, белите кръвни телца ги възприемат за " нашественици ". Съответно - стартират да се пробват да ги разрушат.  Както и сами можете да предположите, това доста затруднява трансплантациите. Подуването и треската, които настъпват в резултат на имунната реакция, също не са изключително приятни. 

Изследователите считат обаче, че в случай че напаснат по-добре гените SIRPα сред донора и приемника, имунната система няма да откликва толкоз гневно и трансплантирането на органи ще стане заначително по-лесно и безвредно. Това видео ще ви покаже по какъв начин би трябвало да работи този развой.

Научният труд е оповестен в  Science Immunology .

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР