Учени създадоха прасета, козли и бикове с редактирани гени за

...
Учени създадоха прасета, козли и бикове с редактирани гени за
Коментари Харесай

Учени създадоха животни за разплод с редактирани гени

Учени сътвориха свине, козли и бикове с редактирани гени за производство на сперма с характерности като устойчивост на заболявания и по-високо качество на месото за възстановяване на отглежданите в стоковъдството животни, съобщи Ройтерс.

Животните могат да бъдат употребявани като "сурогатни татковци ".

Учените са употребявали метода за редактиране на гени CRISPR-Cas9. С него са изключили мъжки ген за фертилитет в скотски ембриони. Животните са се родили стерилни, само че са почнали да създават сперма, откакто са им инжектирали спермопроизвеждащи стволови кафези от донори.

С метода сурогатни мъжки ще основават поколение с генетичен материал на елитни животни, да вземем за пример печелили награди. Това ще даде достъп на фермерите до по-здрави животни с по-висока продуктивност при потребление на по-малко запаси, като храна, медикаменти, вода. Освен това ще обезпечи по-лесен достъп до генетичен материал на елитни животни от други региони.

"С тази технология можем да получим по-добро разпространяване на мечтани черти и да подобрим ефикасността на производството на храни " - сподели Джон Оутли, репродуктивен биолог от Вашингтонския университет, един от ръководителите на проучването.

Генното редактиране обаче от дълго време се оспорва с етични съображения. Експерти считат, че е рисково да се трансформира по този метод природата.

Авторите на създаването акцентират, че употребяваният от тях развой за генно редактиране внася единствено промени, каквито към този момент съществуват в природата. Тя демонстрира единствено, че концепцията им е използвана.

Според настоящото законодателство сходни сурогатни "супербащи " не могат да бъдат употребявани в хранителната верига на никое място по света, въпреки и потомството им да не е с редактирани гени.

В проучването са взели участие и експерти от университета в Единбург, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР