Учени съобщиха за първия документиран случай в медицинската литература, при

...
Учени съобщиха за първия документиран случай в медицинската литература, при
Коментари Харесай

Гръден имплант спаси живота на жена, като промени траекторията на куршум

Учени оповестиха за първия документиран случай в здравната литература, при който силиконов гръден имплант е трансформирал траекторията на патрон и по всяка възможност е избавил живота на жена.

Страховитият случай, който, за благополучие, не се оказва съдбовен, се случва в Онтарио, Канада. Стрелецът не е разпознат, а огнестрелното оръжие – към момента не е намерено.

Това, което знаем по случая обаче е, че 30-годишна жена със силиконов имплант в гърдите е била простреляна на публично място през нощта. „ Пациентката твърди, че е ходила по улицата, когато ненадейно е усетила топлота и болежка в лявата част на гръдния панер “ – споделя изследователският екип, управителен от пластичния хирург Жанкарло Макевеню.

След като е откарана в болница, положението на дамата е било устойчиво. Тя не е имала други пострадвания, с изключение на входна рана в горната част на лявата ѝ гърда. След като я преглеждат, лекарите откриват, че патронът, който най-вероятно е навлязъл през лявата гърда и е минал през дясната гръдна стена, където в края на краищата е спрял, е към момента в тялото ѝ. И двата импланта са били наранени.

Хирурзите отстраняват развалените импланти и изваждат патрона, който е възложен на полицията. След сполучливата интервенция медицинският екип употребява клиничните доказателства, с цел да реконструира пътя на патрона през тялото на пациента и нейните гръдни импланти. Според откривателите патронът е щял да засегне непосредствено сърцето на дамата, само че силиконът в лявата гърда значително е трансформирал траекторията му.

Въпреки че хипотетичната роля на гръдните импланти в забавянето на скоростта на патрон е проучвана и преди, откривателите настояват, че съответният случай е първият, при който виждаме голям брой доказателства, които удостоверяват, че това в реалност може да се случи.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР