Учени са открили поредната антична следа от цивилизация, за която

...
Учени са открили поредната антична следа от цивилизация, за която
Коментари Харесай

Бронзова ръка говори за цивилизация преди Римската империя

Учени са разкрили следващата антична диря от цивилизация, за която съвсем никой не знае доста. Въпросният артефакт е бронзов талисман е с формата на ръка. След близо 3 години в проучване, учените считат, че върху него има остарял скрипт, който подсказва за цивилизация, употребяваща васконичен език.

По мнението на учените, този език е употребен от антична група, която е живяла преди Римската империя и най-вероятно е населявала Пиренеите. Любопитен е реалност е, че има доста малко следи от тази цивилизация, защото се твърди, че множеството живеят в затворени групи и не споделят с външни племена. Примерите за употребен техен език са извънредно малко, открити са единствено няколко старинни монети, в това число и няколко каменни олтари, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Изследователите се надяват доста на амулета, който би могъл да даде по-сериозна изясненост по отношение на този език. Така ще има и информация за обществото, което е съществувало преди Римската империя. Възможно е този език да е бил даже основа за някои съвременни езици. Амулетът е открит в посочените планини, освен това инцидентно, защото се търсят следи по отношение на Желязната епоха. Амулетът, съгласно учените, е непокътнат и в чудесно здраве, а след всички проучвания ще бъде показан и на публиката.

Въпреки сериозният труд, който можем да видим, учените са сюрпризирани, че има прекомерно малко внимание, изключително от локалните поданици, които могат да получат доста отговори по отношение на своите прародители. Няма доста следи за този език даже и в Римската империя, защото даже там има неналичия и изложение на въпросния език. Това обаче може да даде доста точна и ясна визия по отношение на писането, идентичността и вярата на тези общества.

Амулетът се назовава „ Ръката на Ирулеги “ и носи специфични послания, които най-вероятно са и най-старите открити в историята. Езикът им е доста непосредствен до други съвременни и най-вероятно е употребен като основа за идващите генерации.

На амулетът са написани няколко думи, само че една от всички е „ sorioneku “ и значи – добра прокоба. Възможно е амулетът да стои върху входа на постройка за добър шанс или благопожелание за благоденствие. Възможно е да е употребен за омилостивяване на боговете. Има дупка в самия талисман, което подсказва, че най-вероятно е бил подложен на стена. Пръстите явно е трябвало да стоят обърнати надолу. Благодарение на първата писмен знак, учените са съумели да посочат и цели 18 букви. Използването на латински или следите от латинския върху артефакта, подсказват, че е имало и римляни в района.

Повечето европейски езици се развиват напълно от индо-европейското семейство и техните езици. От тях потеглят съветския, украинския, немския, келтския и латинския език. Има езици, както посоченият, които най-вероятно са били изолирани и не са имали допир с останалите. Най-вероятно е бил един от последните палео-европейски езици, които съществуват преди оформянето на идващите езици.

Учените са безапелационни, че с помощта на този талисман ще могат да сглобят пъзела и да открият нов небосвод по отношение на живота и езика в Европа, преди да стартира придвижването на цивилизациите и навлизането в Европа. Логично, както при всяко друго изобретение, в този момент учените имат още повече въпроси, в сравнение с преди. Изследването продължава, както и търсенето на нови и още по-важни артефакти.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР