Учени са открили една от най-малките планети, засичани някога извън

...
Учени са открили една от най-малките планети, засичани някога извън
Коментари Харесай

Откриха екзопланета, орбитираща около червено джудже

Учени са разкрили една от най-малките планети, засичани в миналото отвън нашата Слънчева система - изпепеляващо парещ свят, който е малко по-голям от Марс, оповестяват Ройтерс и ДПА, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Откритието е на интернационален екип от учени, управителен от Института за планетарни проучвания на Германския аерокосмически център (DLR).
Небесното тяло, наречена GJ 367 b, е каменист свят с ниска маса - към 55 % от тази на Земята и с диаметър 72 % от земния. Денят на новооткритата планета продължава по-малко от осем часа.

Изследователите разказват GJ 367 b като " една от най-леките измежду близо 5000 екзопланети, известни през днешния ден " . Небесното тяло се намира на към 31 светлинни години от Земята. Високата му компактност свидетелства за преобладаващо стоманен състав.
 

— CNN (@CNN)
По-малко от осем часа са нужни на GJ 367 b , с цел да обиколи своята родителска звезда - алено джудже, наречено GJ 367, което е на половина по-малко от Слънцето.

" Откриваме сходства с Меркурий ", споделя Кристин Лам изследователския екип. Това подрежда GJ 367 b измежду планетите от земен вид с по-малки размери от Земята и придвижва с крачка напред проучването в търсенето на втора " Земя " ", добавя изследователката.

Новооткритата планета обаче не може да се смята за " втора Земя " заради доста високите равнища на радиация, на които е изложена - над 500 пъти по-силни от тези, които се регистрират на Земята.

Температурата на повърхността ѝ може да доближи до 1500 градуса Целзий - стойности, при които всички скали и метали ще се стопят, означават още учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР