Учени са използвали изкуствен интелект (AI), за да открият нов

...
Учени са използвали изкуствен интелект (AI), за да открият нов
Коментари Харесай

Нов антибиотик, убиващ супербактерии, е открит с помощта на изкуствен интелект

Учени са употребявали изкуствен интелект (AI), с цел да открият нов антибиотик, който може да убие гибелен тип супербактерия, написа БиБиСи.

AI оказа помощ да се стеснят хилядите потенциални елементи до шепа, които могат да бъдат тествани в лабораторията.

Резултатът е мощен, пробен антибиотик, наименуван абауцин, който ще се нуждае от спомагателни проби, преди да бъде употребен.

Изследователите в Канада и Съединени американски щати споделят, че AI има силата да форсира доста откриването на нови медикаменти.

Това е последният образец за това по какъв начин инструментите на изкуствения разсъдък могат да бъдат революционна мощ в науката и медицината.

Да спрем супербактериите

Антибиотиците убиват бактериите. От десетилетия обаче липсват нови медикаменти и бактериите стават все по-трудни за лекуване, защото развиват устойчивост към тези, които имаме.

Смята се, че повече от милион души годишно умират от инфекции, които са устойчиви на лекуване с антибиотици.

Изследователите се концентрираха върху един от най-проблемните типове бактерии - Acinetobacter baumannii, който може да инфектира рани и да аргументи пневмония.

Може да не сте чували за нея, само че това е една от трите супербактерии, които Световната здравна организация дефинира като " сериозна " опасност.

Често е в положение да отхвърли голям брой антибиотици и е проблем в лечебни заведения и домове за възрастни хора, където може да оцелее върху повърхности и здравно съоръжение.

Д-р Джонатан Стоукс от университета Макмастър я разказва като " публичен зложелател номер едно ", защото е " в действителност постоянно " да се открият случаи, в които тя е " устойчива на съвсем всеки антибиотик ".

Изкуствен разсъдък

За да намерят нов антибиотик, откривателите първо трябваше да обучат изкуствения разсъдък. Те взеха хиляди медикаменти, чиято точна химическа конструкция е известна и ги тестваха ръчно върху Acinetobacter baumannii, с цел да видят кое може да я забави или убие.

Тази информация е въведена в AI, с цел да може да научи химичните характерности на медикаментите, които могат да нападат проблематичната бактерия.

След това изкуственият разсъдък е пуснат в лист с 6680 съединения, чиято успеваемост е незнайна. Резултатите -  - демонстрират, че на AI е лишил час и половина, с цел да сътвори къс лист.

Изследователите са тествали 240 в лабораторията и са разкрили девет евентуални антибиотика. Един от тях е необикновено мощният антибиотик абауцин.

Лабораторни опити демонстрират, че може да лекува инфектирани рани при мишки и е в положение да убие проби от A. baumannii от пациенти.

Д-р Стоукс обаче разяснява: " Това е моментът, в който стартира работата ".

Следващата стъпка е рационализиране на лекарството в лабораторията и по-късно осъществяване на клинични тествания. Той чака, че първите антибиотици от изкуствен интелект може да са налични към 2030 година за определяне.

Любопитно е, че този пробен антибиотик няма резултат върху други типове бактерии и работи единствено върху A. baumannii.

Много антибиотици убиват бактериите безсистемно. Изследователите имат вяра, че прецизността на абауцина ще затрудни появяването на устойчивост към медикаменти и може да докара до по-малко странични резултати.

По принцип AI може да тества десетки милиони евентуални съединения - нещо, което би било непрактично да се прави ръчно.

" Изкуственият интелект повишава скоростта и в един съвършен свят понижава разноските, с които можем да открием тези нови класове антибиотици, от които обезверено се нуждаем ", разяснява доктор Стоукс.

Изследователите тестваха правилата на разкриване на антибиотици с изкуствен интелект в E. coli през 2020 година, само че в този момент са употребявали това познание, с цел да се съсредоточат върху огромните неприятели. След това възнамеряват да прегледат Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa.

" Това изобретение в допълнение поддържа предпоставката, че изкуственият интелект може доста да форсира и разшири нашето търсене на нови антибиотици ", сподели проф. Джеймс Колинс от Масачузетския софтуерен институт.

Той добави: " Развълнуван съм, че тази работа демонстрира, че можем да използваме AI, с цел да помогнем в битката с проблематични патогени като A. baumannii. "

Професор Дам Сали Дейвис, някогашен основен доктор за Англия и държавен делегат по въпросите на антимикробната устойчивост, разяснява, че идеята за потребление на AI е " огромна смяна на играта, разчувствана съм да видя работата, която той (д-р Стоукс) прави, тя ще избави животи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР