Учени откриха останки от отдавна изгубени континенти, заровени дълбоко под

...
Учени откриха останки от отдавна изгубени континенти, заровени дълбоко под
Коментари Харесай

Учени откриха „изгубени континенти“ с помощта на сателити

Учени откриха остатъци от от дълго време изгубени континенти, заровени надълбоко под ледената завивка на Антарктика. Не, не става дума за Атлантида. Това изобретение обаче може да разкрие повече детайлности за мистериозната история на Антарктика.

Изследователите попадат на античните континенти с помощта на сеизмологични изследвания и на данни от спътници, които картографират гравитационното поле на планетата. Именно по този метод откриват множеството части антични геологически характерности по земната литосфера - най-горната твърда обвивка на нашата планета, която включва земна кора и най-горните елементи на мантията, ситуирани над астеносферата.

„ Тези фотоси на гравитационното поле на земята трансформират радикално способността ни да учим Антарктика – най-мистериозния континент на Земята “, разяснява съавтора на изследването Фаусто Ферачиоли от Британската организация за проучване на континента.

Голяма част от данните са от спътника GOCE на Европейската галактическа организация, който обикаляше планетата ни сред 2009 и 2013 година Неговата задача бе да създаде карта на земната гравитация. Преди 5 години GOCE извърши неконтролируемо нахлуване в земната атмосфера и се разпадна над Фолклендските острови в Южния Атлантически океан. За благополучие, преди този момент всички данни, събрани от него, бяха получени сполучливо от учените.

Виж още: Атлантропа – неосъщественият континент

Екипът употребява данните на GOCE, свързани с това какъв брой бързо се трансформира ускорението на гравитацията (т.нар. гравитационен градиент), както и информация за разликите във хоризонталните и отвесните съставни елементи на гравитационното поле. Заедно с сеизмологичните данни на Земята, учените съумяват да основат триизмерни изображения на тектонските плочи на Земята, в това число и на мъчно достижими места, заровени под километри лед, какъвто е казусът с Антарктика.

„ В Източна Антарктика виждаме вълнуваща мозайка от геологични характерности, които разкриват фундаменталните сходства и разлики сред кората под Антарктика и другите континенти, с които този географски район е бил обвързван преди 160 млн. години “, отбелязва Ферачиоли.

От картата излиза наяве също по този начин, че Западна Антарктика има доста по-тънка кора и литосфера спрямо Източна (съставена главно от орогени, преносима зона в земната кора, и кратони*). Всичко това прилича много характерностите на Индия и Австралия – тогавашните съседи на Антарктика. Кратоните са изключително забавни, защото те съставляват най-старите ядра на земната литосфера. Съответно по-задълбоченото им изследване ще ни разреши да научим повече за ранната история на Земята.

Тази карта „ хвърля повече светлина за вероятните способи, по които континентите са били свързани с предишното, преди да се разделят поради придвижването на плочите “, добавя Роджър Хагманс от задачата GOCE.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

* кратон е остаряла и постоянна част от континенталната литосфера, където литосферата е формирана от двата най-горни пласта на Земята – кората и горната тога.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР