Учени откриха неутронна звезда, която според тях може да проправи

...
Учени откриха неутронна звезда, която според тях може да проправи
Коментари Харесай

Мистериозен радио-сигнал от дълбокия космос озадачи астрономите

Учени откриха неутронна звезда, която съгласно тях може да проправи пътя за нов клас звездни обекти. Звездата е открита на 1300 светлинни години от Земята. Невероятно, само че откривателите считат, че това може да пренапише нашето схващане за избрани звездни системи.

Откритието стартира, когато Маниша Калеб, учител в университета в Сидни, и екипът на MeerTRAP виждат чудноват подтик, предаван от региона Vela-X 1 на Млечния път. Пулсът, споделя Калеб, е траял към 300 милисекунди.

Когато се задълбочават в данните от този район, те откриват повече импулси. Данните, които Калеб демонстрира, могат да ни отведат до нов клас звездни обекти.

Групата откриватели наименува неутронната звезда, виновна за импулса PSR J0941-4046. Казват, че има някои характерности на „ пулсар “ или даже на „ магнетар “.

Пулсарите са извънредно плътните остатъци от колабираща гигантска звезда. Те нормално излъчват радиовълни от полюсите си и импулсите постоянно могат да бъдат измерени от Земята, до момента в който звездата се върти.

Но групата е била объркана от дължината на импулсите. В момента най-дългото известно завъртане от пулсар е единствено 23,5 секунди. По тази причина учените считат, че може да са разкрили нов клас радиоизлъчващи обекти.

Изследователите споделят своите открития в нова публикация, оповестен в Nature Astronomy този месец. В нея те разказват в детайли за какво имат вяра, че са разкрили нов клас звездни обекти.

Освен откриването на неутронна звезда, за разлика от всичко, което е виждано до момента, групата я открива и в „ гробището “ на неутронни звезди. Предполага се, че съответната област на пространството, в която е открит PSR J0941-4046, е изпълнена с неутронни звезди в края на виталния им цикъл. Следователно те не са толкоз дейни или даже въобще не са дейни.

Тъй като PSR J0941-4046 към момента излъчва радиосигнал, той съставлява особеност на това, което сега знаем за неутронните звезди. Освен това, защото един вид подтик, записан от обекта, е „ квазипериодичен “ по природа, той може да даде скъпа информация за това по какъв начин работи PSR J0941-4046.

Заедно тази информация може да отключи напълно нов клас звездни обекти. И в случай че това е по този начин, това може да даде повече данни за НАСА и други учени, които да бъдат оценени. Още по-интригуващо обаче е, че Калеб и другите даже не са сигурни, че PSR J0941-4046 е обектът, излъчващ сигналите.

Ако е по този начин, това би могло да потвърди съществуването на „ магнетар с ултра дълъг интервал “. Това е тип неутронна звезда, за която учените от дълго време считат, че съществува. Разбира се, това не е първият път, когато мистериозни радиоимпулси озадачават учените. И сигурно няма да е финален.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР