Учени откриха корелация между сеизмичната активност на Земята и промените

...
Учени откриха корелация между сеизмичната активност на Земята и промените
Коментари Харесай

Откриха корелация между интензивността на космическите лъчения и земетресенията

Учени откриха корелация сред сеизмичната интензивност на Земята и измененията в интензивността на галактическите лъчи.

Международен екип от откриватели показа резултатите от статистическия разбор на интензивността на галактическите лъчи и земетресенията на Земята. Анализът сподели мощна корелация сред двата параметъра, само че периодичността на съмненията не се подава на еднопосочна физична интерпретация.

Изследователите са анализирали данните за интензивността на галактическите лъчи, получени на повърхността на Земята, благодарение на виртуалната обсерватория CREDO. Проектът, иницииран от Института по нуклеарна физика на Полската академия на науките, комбинира данните, събрани от огромните детектори и от множеството дребни датчици. По този метод откривателите възнамеряват да ревизират хипотезата за евентуална опция за прогнозиране на земетресенията посредством вписване на измененията в галактическите лъчи.

Анализът на данните, събрани от двете обсерватории, ситуирани от двете страни на екватора, бе осъществен благодарение на няколко статистически метода. Във всеки от случаите учените откриват безапелационна взаимозависимост сред измененията в интензивността на вторичните галактически лъчи и общия магнитуд на всички трусове с магнитуд, по-голям или еднакъв на 4. При това корелацията става явна, когато данните за лъченията са изместени с 15 дни. С други думи, измененията в количеството на вторичната радиация в продължение на две седмици „ са предупреждавали “ за промени в сеизмичната интензивност.

За страдание, от разбора не излиза наяве дали могат да се дефинират местата на бъдещите катаклизми. Връзките сред измененията в интензивността на галактическите лъчи и земетресенията не са явни при анализите на съответните места. Те се демонстрират единствено когато сеизмичната интензивност се преглежда в световен мащаб.

Освен това откривателите са разпознали и други зависимости, чието естество не е ясно. Най-голямата изненада е огромната честота на корелацията – събитие, което нито един от откривателите не е очаквал. Резултатите от разбора демонстрират, че корелацията доближава пик на всеки 10-11 години – интервал, сходен на слънчевия цикъл. Само че тази корелация не съответствува с оптималната интензивност на нашата звезда.

Освен това както в галактическите лъчи, по този начин и в сеизмичните данни има и други общи периодичности с незнаен темперамент. Те включват да вземем за пример периодически промени в сеизмичната интензивност и интензивността на вторичните галактически лъчи по време на цикъл, подобаващ на звездното денонощие на Земята (24 часа минус 236 секунди).

Учените са на мнение, че по-нататъшните проучвания ще оказват помощ да се дефинира естеството на незнайните цикли и ще подобрят способността на сеизмичните служби да предвиждат разрушителните трусове.

Да напомним, че през месец март тази година прочут нидерландски сеизмолог предвижда трусове в 12 области на планетата по сходен метод – посредством потребление на най-съвременни математически способи за статистичен разбор. Само че той търси корелация сред подреждането на планетите и земетресенията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР