Учени откриха, че деактивирането само на един ген позволява на

...
Учени откриха, че деактивирането само на един ген позволява на
Коментари Харесай

Ядем без да дебелеем чрез промяна на ген

Учени откриха, че деактивирането единствено на един ген разрешава на мишките да ядат толкоз храна, колкото желаят, без да натрупват килограми, оповестява IFLScience.

С настъпването на сезона на празниците това звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, само че откривателите настояват, че тяхното изобретение може да се употребява и при хората в близко бъдеще.

Съобщавайки в списанието EMBO Reports, учените от Медицинския център от Югозападния университет на Тексас и Университета Флиндерс в Австралия откриха, че един единствен ген, прочут като RCAN1, работи като тягостен противоположната връзка за всички типове метаболитни процеси и производството на телесна топлота. След като изключват този ген при мишки, откриват нещо забавно - гризачите не покачват тежестта си в резултат на щедро хранене.

Всъщност метаболизмът им е получил пренасищане, което им разрешава да "изгорят " повече калории.

Експериментът е тестван до момента единствено върху мишки. Въпреки това, откривателите настояват, че техните открития имат капацитет за нова лекарствена терапия за хора със затлъстяване или метаболитни положения.

"Знаем, че доста хора се борят да отслабнат или да управляват тежестта си по редица аргументи. Констатациите в това изследване може да значи създаване на хапче, чиято цел е функционалността на RCAN1 и може да докара до намаляване ", съобщи за Science Daily водещият създател, професор Деймиън Кийтинг (Damien Keating) от Университета Флиндерс. "Тези резултати демонстрират, че можем да създадем качествено нова действителна стъпка в битката против затлъстяването ".

"Вече сме създали серия от медикаменти, които са ориентирани към протеина, който прави този ген, и в този момент сме в развой на тестване, с цел да забележим дали те попречват RCAN1 и дали могат да съставляват евентуални нови медикаменти срещу затлъстяване ", прибавя Кийтинг.

Човешкото тяло съдържа два вида мазнини: бяла лой и кафява лой. Бялата лой, употребена за запазване на сила, е това, което си представяме, когато чуем думата "мазнини ". Кафявите мастни кафези са цялостни с митохондрии и изгарят сила и създават топлота.

Ние губим дребните си количества кафяви мазнини, до момента в който остаряваме, а при затлъстелите и хората с диабет тези кафези са още по-малко. Според откривателите, деактивирането на RCAN1 може да помогне за превръщането на бялата лой в кафява лой.

"В светлината на нашите резултати медикаментите, които създаваме, ориентирани към RCAN1, ще изгарят калории, до момента в който хората си почиват ", изяснява проф. Кийтинг. "Това значи, че тялото ще съхранява по-малко мазнини, без да е належащо човек да понижи потреблението на храна или да тренира повече. "

Но към този момент е целесъобразно да следваме уравновесена диета, в случай че желаеме да сме здрави.

Но за хора с хронично затлъстяване или метаболитни проблеми, откритието може да бъде доста потребно.

Източник: offnews.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР