Учени откриха частици от оригиналния междузвезден прах, който e формирал

...
Учени откриха частици от оригиналния междузвезден прах, който e формирал
Коментари Харесай

Изолираха частици от междузвездния прах, формирал Слънчевата система

Учени откриха частици от истинския междузвезден прахуляк, който e формирал Земята и Слънчевата система преди милиарди години, оповестява ново проучване.

Откритието е „ оживелият преди образуването на нашето Слънце междузвезден прахуляк, който образува строителния материал, от който са се образували планети и звезди “, споделя ученият водещ проучването Хоуп Иший от Хавайския университет в Маноа.

Изследователите са събрали оживели частици античен прахуляк от горната част на атмосферата на Земята, където евентуално е бил донесен от комети. Когато комети минават покрай слънцето, те освобождават прахуляк, който може да доближи орбитата на Земята и да се откри в атмосферата, където може да бъде събран и по-късно да бъде проучен с електронни микроскопи.

„ Тези частици прахуляк са оживели от времето преди образуването на планетите и другите тела в слънчевата система и дават визия за химията на тези антични строителни блокове “, споделя съавторът на проучването Джеймс Клинтън от Националната лаборатория „ Лорънс Бъркли “ в Калифорния.

„ Прахът “ в действителност са дребни стъклени зърна, наречени GEMS, ( Glass Embedded with Metal and Sulfides) или стъкло, вградено с метал и сулфиди, имащи величина нормално по-малка от 1/100 от дебелината на човешкия косъм.

Позовавайки се на настоящето ни схващане за метода, по който планетите са се формирали, астрофизикът Итън Сигъл споделя:

„ Нашата наивна визия за диск, който се затопля, фрагментира и охлажда, с цел да образува планети, може да се окаже безнадеждно опростена. Вече знаем, че в действителност може да е леден външен материал, който държи ключа за нашия планетен двор. “ Сигъл, който не е част от проучването, разяснява изследването в списание Форбс.

Водещият създател Иший споделя: „ Ако разполагаме с началните материали за планетарното формиране, станало преди 4,6 милиарда години, това е вълнуващо и дава опция за по-задълбочено схващане на процесите, които са основали и трансформирали галактическите тела „, споделя тя пред изданието USA Today.

Според Сийгъл това е голямо изобретение. “Ако заключенията стоят в теста на времето, може би преди малко направихме гражданска война в нашето схващане за метода, по който се появяват всички планетни системи “.
Изследването е оповестено в понеделник, в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Референции: phys.org

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР