Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват

...
Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват
Коментари Харесай

Учени: Климатичните промени ни докарали коронавируса


Учени от Англия, Германия и Съединени американски щати са първите, които разказват механизмите на измененията в околната среда в Южен Китай и близките региони, които са могли да доведат до внезапно увеличение на видовото многообразие на прилепи те – първопричината за появяването на новият ковид SARS-CoV-2. Резултатите от проучването са оповестени в списанието “Science of the Total Environment ”, съобщи БГНЕС.

Глобалните климатични промени – повишение на температурите, увеличение на количеството слънчева светлина и въглероден диоксид в атмосферата – са трансформирали състава на растителността и естественото местообитание на животните в доста райони по света.

Мащабно екологично изследване в Южен Китай и близките региони на Мианмар и Лаос разкрива обилни промени във типа на растителността в тези региони през последния век. Това е основало удобна среда за живот на прилепи те там.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепи те, директно зависи от броя на локалните типове измежду тези животни. Учените пресмятат, че единствено в Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови типа прилепи , които евентуално носят със себе си към 100 типа ковид и. Поради стоплянето и обвързвания с това бърз напредък на тропическите гори, съгласно откривателите районът се е трансформирал в „ световна гореща точка “ за появяването на нови зоонозни патогени.

„ Изменението на климата през последния век е направило местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай уместно за доста повече типове прилепи “, съобщи основният създател на проучването доктор Робърт Бейер от Катедрата по зоология в прессъобщение от Кеймбриджския университет. “Разбиране за това по какъв начин се е трансформирало световното разпространяване на прилепи те може да бъде значима стъпка за възобновяване на историята на произхода на COVID-19. ”

Въз основа на данни от наблюдения на температурата, преваляванията и облачността през последните 100 години, създателите са съставили карта на растителността в света, каквато е била преди век. След това те употребявали информация за растителната нужда на разнообразни типове прилепи , с цел да дефинират световното разпространяване на всеки тип при започване на 1900-та. Сравняването на тази картина с актуалното разпространяване разрешило на учени те да схванат по какъв начин видовото многообразие на прилепи те се е трансформирало по света през последния век.

“Тъй като климатът е трансформирал местообитанието, доста типове са се преместили в други местообитания, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието сред животните и вирусите в новите местни системи е довело до появяването на огромен брой нови нездравословни вируси ”, изяснява Бейер.

Според международната оценка за популацията на прилепи те, през днешния ден има към 3 000 типа ковид и. Всеки тип от тези животни придвижва приблизително 2,7 ковид а. Повечето ковид и, пренасяни от прилепи , не се предават на хората. Но увеличението на броя на типовете прилепи в избран район усилва вероятността там да възникне рисков за хората патоген.

Проучването открива, че през миналия век изменението на климата е довело и до увеличение на типовете прилепи в райони на Централна Африка и елементи от Централна и Южна Америка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР