Учени от университетите в Упсала, Швеция и Лийдс, Англия, установиха,

...
Учени от университетите в Упсала, Швеция и Лийдс, Англия, установиха,
Коментари Харесай

Учени опровергаха популярна хипотеза за еволюцията

Учени от университетите в Упсала, Швеция и Лийдс, Англия, откриха, че закономерностите, които се наблюдават в еволюцията на организми за милиони години, в действителност са разследване от статистически отклонения в темповете на еволюционни промени, оповестява уеб сайтът Физ.орг.
Известно е, че в историята на Земята е имало гърмежи във видообразуването, които довели до поява на доста типове от релативно дребна група живи организми.
Преди към 540 милиона години, при започване на камбрийския интервал се появили голям брой нови биологични форми, в това число мекотели, безгръбначни от семейство бодлокожи, членестоноги и хордови животни, въпреки че в по-късни отлагания следи от сходни организми се срещат доста по-рядко. Феноменът е прочут като Камбрийски гърмеж.
Учените считат, че това е особено за малобройна група животни. Поради някакви екологични или анатомични аргументи те имат огромна еволюционна еластичност, която води до гърмеж във видообразуването.
След това темповете на пораждане на нови типове се забавят заради запълване на съществуващите екологични ниши.
В новото проучване учените подлагат на подозрение тази позиция. Заключенията им са, че гърмежите в видообразуването не са свързани с особени аргументи, а са в резултат на статистически отклонения в нормално непрекъснатите темпове на еволюционните промени.
Отклоненията оказват нищожно влияние върху видовото многообразие, ако изследваната група организми е огромна.
В дребните групи обаче въздействието на обкръжаващата среда може да докара до измирането на съвсем всички типове, като се изключи тези, които могат бързо да се трансформират и да се приспособят.
Затова поражда илюзията, че малобройните групи са склонни към взривно видообразуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР