Учени от университетите в Упсала, Швеция и Лийдс, Англия, установиха,

...
Учени от университетите в Упсала, Швеция и Лийдс, Англия, установиха,
Коментари Харесай

Учени опровергаха популярна хипотеза за еволюцията

Учени от университетите в Упсала , Швеция и Лийдс , Англия , откриха, че закономерностите, които се наблюдават в еволюцията на организми за милиони години, в действителност са разследване от статистически отклонения в темповете на еволюционни промени, оповестява уеб сайтът Физ.орг.

 
Известно е, че в историята на Земята е имало гърмежи във видообразуването, които довели до поява на доста типове от релативно дребна група живи организми.
 
Преди към 540 милиона години , при започване на камбрийския интервал се появили голям брой нови биологични форми, в това число мекотели, безгръбначни от семейство бодлокожи, членестоноги и хордови животни, въпреки че в по-късни отлагания следи от сходни организми се срещат доста по-рядко. Феноменът е прочут като Камбрийски гърмеж.

 
Учените считат, че това е особено за малобройна група животни . Поради някакви екологични или анатомични аргументи те имат огромна еволюционна еластичност, която води до гърмеж във видообразуването.-->
 
След това темповете на пораждане на нови типове се забавят заради запълване на съществуващите екологични ниши.

 
В новото проучване учените подлагат на подозрение тази позиция . Заключенията им са, че гърмежите в видообразуването не са свързани с особени аргументи, а са в резултат на статистически отклонения в нормално непрекъснатите темпове на еволюционните промени.
 
Отклоненията оказват нищожно влияние върху видовото многообразие, ако изследваната група организми е огромна.

 
В дребните групи обаче в ъздействието на обкръжаващата среда може да докара до измирането на съвсем всички типове, като се изключи тези, които могат бързо да се трансформират и да се приспособят.
 
Затова поражда илюзията, че малобройните групи са склонни към взривно видообразуване .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР