Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London

...
Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London
Коментари Харесай

Потресаващата загуба на лед за 20 г. може да покачи нивото на океаните с 1 м до края на века

Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London проучиха сателитни фотоси на ледници, планини и ледени покривки сред 1994 и 2017 година, с цел да разпознават въздействието на. Резултатите от изследването им са оповестени в изданието.
Описвайки загубата на лед като " потресаваща ", групата откри, че топенето на ледници и ледените покривки може да докара до фрапантно повишаване на морските нива с до един метър до края на века.
 Ще се извиним ли с още един знаков хладилник? Ще се извиним ли с още един знаков хладилник?
Могъщият " Алеч " - най-големият хладилник в Алпите - може изцяло да изчезне до края на този век, в случай че не се направи нищо за преодоляване на к...
" За да сложим това в подтекст, всеки сантиметър от повишение на морското ниво значи, че към милион души ще бъдат изселени от ниско-разположените си домове ", споделя за професор Анди Шепърд, шеф на Центъра за полярно наблюдаване и моделиране на университета в Лийдс.
Драматичната загуба на лед може да има други тежки последствия, в това число огромни нарушавания на биологичното равновесие в арктическите и антарктическите води и понижаване на способността на планетата да отразява слънчевата радиация назад в космоса. Резултатите подхождат на прогнозите за най-лошия сюжет, обрисувани от Междуправителствения комитет на Организация на обединените нации за изменение на климата, потвърдиха учените.
" В предишното откривателите са проучвали обособени области - като Антарктида или Гренландия, където ледът се топи. Но това е първият път, когато някой е проучил изцяло леда, който изчезва от цялата планета ", сподели Шепърд. „ Това, което открихме, ни зашемети. “
" Не може да има никакво подозрение, че голямата част от загубата на лед на Земята е директна последица от климатичното стопляне ", написа групата.
 Паметник на световното стопляне - поради липсващ хладилник в Исландия Паметник на световното стопляне - поради липсващ хладилник в Исландия
На мястото на първият липсващ поради световното стопляне хладилник в Исландия ще има монумент. Монументът ще " отбелязва гибелта на ледни...
Откритията идват седмица, откакто откриватели от държавния университет в Охайо откриха, че ледената шапка на Гренландия може да е минала точката, от която няма връщане. Според откривателите снеговалежът, който всяка година попълня ледниците, към този момент не може да бъде в крайник с темпа на стопяване на леда, което значи, че Гренландия ще продължи да губи лед, даже в случай че световните температури спрат да се повишават.
Гренландската ледена завивка е второто по величина ледено тяло в света.
" Това, което открихме, е, че ледът, който се изхвърля в океана, надалеч надминава снега, който се натрупва на повърхността на ледената завивка ", споделя Михалеа Кинг, водещ създател и откривател в Центъра за проучвания на климата на Държавния университет в Охайо.
Според изследване на, 2010-2019 година е било най-горещото десетилетие, записано в миналото.
 Огромен хладилник се топи и вещае световна злополука Огромен хладилник се топи и вещае световна злополука
Международна група учени са открили, че топенето на ледника Тотен е способно да увеличи равнището на Световния океан с два метра и да прочие..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР