Учени от Университета в Манчестър създадоха първия в света молекулярен

...
Учени от Университета в Манчестър създадоха първия в света молекулярен
Коментари Харесай

Молекулярен робот прави възможни най-малките машини

Учени от Университета в Манчестър сътвориха първия в света „ молекулярен робот ”, който е в положение да извършва съществени задания, включително създаване на други молекули. Крайната им цел е да проектират и създадат вероятни най-малките машини.
Роботчетата с размери милионна част от милиметъра могат да бъдат програмирани да се движат и да построяват други молекули, употребявайки роботизирана ръка. Всеки обособен робот е кадърен да манипулира обособена молекула и се състои от единствено 150 въглеродни, водородни, кислородни и азотни атоми. За съпоставяне един милиард милиарда от тези роботи, насъбрани един над различен, ще имат размер като зрънце сол, написа phys.org.

Роботите действат посредством осъществяване на химични реакции в специфични разтвори, като могат да бъдат следени и програмирани от учените, с цел да извършват главните си задания. В бъдеще сходни роботи могат да се употребяват за медицински цели, усъвършенствани индустриални процеси и даже за създаване на молекулярни заводи и монтажни линии.

Професор Дейвид Лий, който управлява научните проучвания в Университетското учебно заведение по химия, изяснява: „ Цялата материя е формирана от атоми и това са главните градивни детайли, които образуват молекули. Нашият робот е безусловно молекулярен робот, построен от атоми, тъкмо както можете да изградите доста елементарен робот от лего тухли”.

След това роботът реагира на серия от елементарни команди, които са програмирани химически от учените. „ Това е сходно на метода, по който роботите се употребяват на линия за монтаж на коли. Тези роботи подвигат панел и го нареждат, тъй че да могат да бъдат занижени по верния метод за създаване на каросерията на колата. Точно като робота във фабриката, нашата молекулярна версия може да бъде програмирана да нарежда и нивелира съставените елементи по разнообразни способи за създаване на разнообразни артикули, единствено че в доста по-малък мащаб – на молекулярно ниво”, споделя проф. Дейвид Лий.

Ползата от толкоз дребна машина е, че тя понижава доста търсенето на материали, форсира и усъвършенства откриването на медикаменти, фрапантно понижава енергийните условия и бързо усилва миниатюризацията на други артикули. Следователно евентуалните приложения за молекулярни роботи са извънредно разнородни и вълнуващи.
„ Молекулярната роботика съставлява крайната цел в миниатюризирането на машините. Нашата цел е да проектираме и да създадем допустимо най-малките машини. Това е единствено началото, само че чакаме, че в границите на 10-20 години ще стартират да се употребяват молекулярни роботи за създаване на молекули и материали на монтажните линии в молекулярни фабрики”, споделя още проф Лейж.
Докато построяването и ръководството на такава дребна машина е извънредно комплицирано, техниките, употребявани от екипа, се основават на елементарни химически процеси.

Проф. Лий добави: „ Роботите се сглобяват и работят благодарение на химия. Това е просвета за това по какъв начин атомите и молекулите взаимодействат между тях и по какъв начин по-големи молекули са построяват от по-малки. Това е същият развой, който учените употребяват, с цел да създават медикаменти и пластмаси от елементарни химически строителни блокове”, разяснява проф. Лий.

След като бъдат основани, нано-роботите се ръководят от учените, които прибавят химически входове, с цел да споделят на роботите какво да вършат и по кое време – тъкмо като компютърна стратегия, заключава професорът от Университета в Манчестър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР