Учени от университета RMIT в Австралия откриха начин да направят

...
Учени от университета RMIT в Австралия откриха начин да направят
Коментари Харесай

Откриха начин да направят бетона по-здрав с помощта на отпадъци от кафе

Учени от университета RMIT в Австралия откриха метод да създадат бетона по-здрав благодарение на отпадъците, които се получават при производството на кафе. Според специалисти, с изключение на подобряването на якостта на бетона това ще помогне да бъдата понижени и отпадъците от кафеената промишленост. Резултатите от създаването им бяха показани в списание Journal of Cleaner Production.

Австралия генерира 75 милиона кг боклуци от смляно кафе всяка година, множеството от които приключват на сметищата. А в света, годишно се генерират окол 10 милиарда кг такива боклуци и по тази причина е значимо да се намерят способи за потреблението им.

Екипът е създал технология, която прави бетона с 30% по-здрав посредством нагряване на кефеевите боклуци благодарение на пиролиза (термично разложение на естествени органични съединения в отсъствието на кислород) при температура 350°С. °C. Полученият по този метод кафеен биовъглен може да размени част от пясъка, който се употребява в производството на бетон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР