Става въпрос за организирани престъпни групи, които имат създадени канали,

...
Става въпрос за организирани престъпни групи, които имат създадени канали,
Коментари Харесай

Джебчиите винаги са с крачка напред! Вчера са откраднати стоки за...

" Става въпрос за проведени незаконни групи, които имат основани канали, по които работят. Продават стоките в особено основани за това групи в обществените мрежи, работят и по поръчка. Чували сме за групи във Фейсбук, а в TikTok даже има такива, които са кръстени “Крадени артикули ”. Да кажем някой желае да си купи дреха на “Армани ” и му се доставя на цена много по-ниска от естествената ".

 

Това изясни пред ФрогНюз ръководителят на Българска ритейл асоциация Венцислав Николов.

.

" Крадците са извънредно изобретателни. Купуват магнити от “Али баба ”, които смъкват защитните устройства на стоките, поставят фолия във чантите, с цел да не ги хващат антените, употребяват и заглушители на самите антени. Един човек застава на входа на магазина и заглушава антените, до момента в който другите крадат ".

" За страдание, органите на реда много през просото си правят работата, когато става въпрос за сходен тип обири. Дори мога да кажа, че с отвращение се подхожда в такива случаи. Така да вземем за пример в Пловдив имаше хваната група, която е откраднала артикули за 7 хиляди лв., това е цена на едро, не на дребно в магазините. Полицията ги е хванала, разпознали са ги, само че отхвърля да образува досъдебно произвеждане, с презумпцията, че било за първи път и били с чисто минало ", споделя ръководителят на Българската ритейл асоциация ".

" Джебчиите не са от ромски генезис, наподобяват като обикновено и добре облечени български жители. 

Когато приказваме за кражбите от елементарните хора, става дума за младежи, които желаят да блеснат пред групата, пред класа, само че този тип закононарушение към този момент не са толкоз доста, споделя още той.

.
Снимка: БГНЕС

 

Аксиния Баева е изпълнителен шеф на компания, която продава спортни дрехи. Пред ФрогНюз тя описа, че във всеки магазин процентът обири е друг, като за някои от компаниите той е трагичен.

 

" Когато приказваме за по-малка компания, загубите единствено за един магазин може да бъдат големи ", изясни тя.

 

" Загубата на Sport Depot за предходната година е над 200 000 лева Проблемът е трагичен, тъй като се изисква спомагателна инвестиция, минимум за личния състав. Аз съм направила съществени вложения в нашата компания, и кражбите са минимализирани. Наели сме в допълнение личен състав, който е назначен за наблюдение на пробните, имаме и извънредно богато видеонаблюдение, като за тази цел има хора, които се занимават единствено с обслужването на това видеонаблюдение. Въведохме и бонус-кражби. Раздаваме бонуси на чиновниците, които са заловили крадците. В момента бюджетираме и въвеждане на камери с лицево различаване. И макар, че контролът непрестанно се усилва, крадецът е постоянно с една крачка напред ".  

" Те се усещат безнаказани, също така могат без проблем да си закупят магнит, който маха алармите ". 

И Аксиния Баева удостовери, че става въпрос за проведени незаконни групи. 

“Някой да вземем за пример приготвя бранша на Nike с най-скъпите неща, които може да вземе и по-късно с избран програмен продукт заглушават системите за отбрана, аз няма по какъв начин да се оправя с това. За предходната година растежът на кражбите е със  70% по отношение на по-миналата. ”, оплаква се изпълнителният шеф на въпросната компания за спортни артикули.

Баева описа, че нейни сътрудници търговци в магазин за техника от Пловдив са й споделили,  че през вчерашния ден от техния обект са откраднати артикули за над 35 000 лева Крадците са малолетни момчета, като във въпросната верига са на отчетност, тъй като ги разпознават за 60-и път. Въпреки това полицията нехае,  “чакали ги да навършат пълноправие ”, споделя Баева.  

.
Снимка: Pixabay

" Единственото, което желаеме е полицията и прокуратурата да си свърши работата и кражбите да не се одобряват за маловажни. Ако е дребна кражба, да се наложи по-леко наказване, не може да се каже, че е маловажна и въобще да не се образува досъдебно произвеждане. Най-малкото може да има публично потребен труд. Когато не са пълнолетни и не могат да ги съдят, да ги вкарват да работят. Аз имам вяра, че разпоредбите единствено по този начин могат да бъдат спазвани, когато някой е уверен, че се управляват ", безапелационна е Аксиния Баева.  

 

Констанца Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР