Учени от университета Рътгърс в Ню Джърси заключиха, че няма

...
Учени от университета Рътгърс в Ню Джърси заключиха, че няма
Коментари Харесай

Учени: Няма достатъчно основания, за да свързваме климатичните промени с геоложки процеси

Учени от университета Рътгърс в Ню Джърси заключиха, че няма задоволително учредения за доктрина, която свързва релативно неотдавнашни от геоложка позиция климатични промени с геоложки процеси, заяви Физ.орг.

В сходство с тази доктрина разрушаването на хималайски скали е довело до световно изстудяване.

По-рано учените смятаха, че сблъскването сред индийската и евразийската тектонска плоча и последвалото образуване на Хималаите са довели до разкриване на нови скали, които улавяли въглероден диоксид, намалявайки концентрацията му в атмосферата. Тъй като въглеродният диоксид е парников газ, намаляването на концентрацията му преди 15 милиона години охладило атмосферата.

Но в резултат на ерозия на горните пластове скали въглеродният диоксид се придвижва от реки в океана под формата на разперен неорганичен въглерод, където е употребен от водораслите за основаване на карбонатни "скелети ". Когато водораслите загинат, останките им падат на океанското дъно, където остават под формата на дълбоководни отлагания. Ако ерозията се усили, натрупването на карбонати под водата също би трябвало да се усили. Изследването на отлаганията обаче посочило, че през последните 15 милиона години е намаляло наличието на калциеви карбонати в "скелетите " на водораслите. Следователно ерозията на горни пластове скали не може да е причина за дълготрайно изстудяване.

Редица учени считат, че окисляването на океана в резултат на високото равнище на въглеродния диоксид ще докара в близко бъдеще до понижаване равнището на калциевия карбонат във водораслите. Данните обаче демонстрират, че за 15 милиона години до настоящето световно стопляне се е случило таман противоположното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР