Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим,

...
Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим,
Коментари Харесай

Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци

Учени от университета на Тексас, Съединени американски щати, са модифицирали натурален ензим, кадърен да разгражда рискови за околната среда пластмаси до мономери за часове, оповестява уеб сайтът Физ.орг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Само 10 % от пластмасовите боклуци в света се рециклират. Най-популярният способ е изгарянето им.  Този развой обаче има своите дефекти, измежду които отделянето на токсични субстанции във въздуха.

Търсейки решение на казуса с пластмасовите боклуци, експертите са изследвали свойствата на полиетилентерефталата (ПЕТ). Материалът се употребява необятно в пластмасови бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат 12 % от отпадъците в света.

С помощта на изкуствен интелект инженерите са основали разновидност на ензима ПЕТаза. Разработката разрешава на бактериите да обработват широкоразпространения  полиетилентерефталат в естествени условия.

В някои случаи разграждането на пластмасата до мономери лишава единствено 24 часа. В природата обаче то може да продължи епохи.

Учените към този момент са подали поръчка да патентоват технологията. Те считат, че създаването може да бъде дейно решение за преработване и екологично произвеждане.

Изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис. Сега учените търсят най-хубавия метод за потребление на ензимите в тази област.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР