Учени от университета на Колорадо в Боулдър установили, че дори

...
Учени от университета на Колорадо в Боулдър установили, че дори
Коментари Харесай

Вижте колко часа трябва да спим, за да удължим живота си

Учени от университета на Колорадо в Боулдър открили, че даже при огромна физическа интензивност и отричане от цигарите рискът от сърдечен припадък е висок, в случай че сънят е къс или прекомерно дълъг, оповестява уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.
По време на проучването били оценени медицински данни за 461 хиляди души, които в никакъв случай не са имали сърдечен припадък, и качеството на съня им. Здравословното им положение било следено 7 години.
Оказало се, че за участниците, които спали по-малко от 6 часа в денонощието, вероятността от сърдечен припадък по време на проучването е с 20 % по-голяма, в сравнение с за спалите 6-9 часа в денонощието. У спалите над 9 часа в денонощието сърдечните проблеми пък били с 34 % по-чести. Оптималният сън понижава този риск у генетично предразположените хора с 18 %.
Колкото по-голямо е отклонението от естественото равнище на съня, толкоз по-висок е рискът от сърдечен припадък. За хората, които спали 5 часа в денонощието, рискът от сърдечен припадък бил с 52 % по-голям, в сравнение с за спалите 7-8 часа в денонщието. За спалите 10 часа вероятността била два пъти по-голяма.
Недоспиването може да окаже влияние върху епителната тъкан по вътрешните стени на артериите, да способства за възпаления в костния мозък и да докара до погрешен избор на хранителен режим.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР