Учени от университета на Бирмингам, Великобритания, разработиха устройство за откриване

...
Учени от университета на Бирмингам, Великобритания, разработиха устройство за откриване
Коментари Харесай

Учени създадоха лазерно устройство, което открива мозъчни травми по очите

Учени от университета на Бирмингам, Англия, създадоха устройство за разкриване на черепно-мозъчни контузии по очите благодарение на безвреден лазер, написа сп. " Сайънс адвансис ". 

Действието на устройството се основава на сканиране на задната част на окото, където минава зрителният нерв . Предишни проучвания са посочили, че в него могат да се открият разнообразни субстанции, чието равнище се покачва в мозъка при черепно-мозъчна контузия. Тези биомаркери могат да оказват помощ за установяване на нейната тежест и за избор на уместно лекуване.

Изследователите са конструирали модел на око, с цел да тестват способността на устройството да се концентрира върху зрителния нерв . Учените са употребявали животинска тъкан с цел да потвърдят, че то е в положение да разпознава съществуването на черепно-мозъчна контузия, както и нейния вид, благодарение на логаритъм за изкуствен интелект (ИИ). 

Устройството към този момент е готово за проучвания с пациенти и за оценка на опцията за потреблението му на мястото, където е получена контузията - на пътя, на бойното поле или по време на спортни надпревари. Настоящата диагностична процедура разчита на наблюдението на парамедици и на магнитно-резонансно или компютърно томографско проучване в болница, постоянно на друго мястото на приемането й.

Ранното диагностициране на черепно-мозъчни контузии е извънредно значимо, защото жизненоважните решения за лекуване би трябвало да се вземат в първите часове след приемането им.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР