Учени от Университета Брунел (Лондон) и Университета в Токио са

...
Учени от Университета Брунел (Лондон) и Университета в Токио са
Коментари Харесай

Зафиксирано бе гигантско стометрово цунами

Учени от Университета Брунел (Лондон) и Университета в Токио са открили, че изригването на вулкана Анак-Кракатау в Индонезия е предизвикало цунами с височина до 100 метра. Това се оповестява в прессъобщение на Phys.org.

Изследователите проучиха данните за морското ниво в пет точки покрай Анак-Кракатау, получени благодарение на вълнови датчици, и симулираха придвижването на цунами от вулкана към сушата.

Учените откриха, че следствията могат да бъдат по-големи, в случай че вълна от 100-150 метра се движи в друга посока и се разбие на по-близките крайбрежия. Въпреки че височината й бързо понижава заради гравитацията и триенето по отношение на морското дъно, тя въпреки всичко доближава 80 метра, когато доближава до най-близкия ненаселен остров на няколко километра от вулкана.

По време на изригването на Кракатау през 1883 година, цунами с височина 42 метра блъснало сушата, което довело до гибелта на 36 хиляди души. През 2018 година вълна лиши живота на 400 души, когато доближи Суматра час след изригването. В същото време височината й съумя да намалее до 5-13 метра.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР