Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че душ

...
Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че душ
Коментари Харесай

Душ преди лягане = качествен сън

Учени от Тексаския университет в град Остин откриха, че душ 1-2 часа преди лягане доста усъвършенства качеството на съня , оповестява уеб сайтът Юрикалърт.

Изследователите провели огромен разбор на 5322 изследвания за въздействието при нагряване на тялото посредством вана или душ върху качеството на съня. Учените взели поради и такива фактори, като прекосяването от бодърстване към пълностоен сън, общото времетраене на нощния отдих и други
 iStock/Getty Images
Оказало се, че оптималната температура на водата за подобряването на съня е 40-42 градуса по Целзий. Това разрешава ускорение на заспиването с 10 минути.



Температурата на тялото, както и самият сън, се контролират от циркадните ритми, формиращи се от молекулярния ни часовник в хипоталамуса на нашия мозък. Във втората половина на деня нашата телесна температура е по-висока с 1-1,5 градуса, в съпоставяне със сънното ни положение, когато тя спада до най-малко. Час преди заспиване, телесната ни температура спада с 0,25-0,5 градуса. Тя продължава да се снижава до своя най-малко , когато настава късния интервал на съня. Следващото повишаване на температурата е предвестител на събуждането.-->
 iStock/Getty Images
Топлият душ подтиква кръвообращението и спомага за ефикасното извеждане на топлината посредством кръвоносната система на ръцете и кракат а. Така се снижава и телесната ни температура, стимулираща заспиването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР