Учени от Технологичния институт в Джорджия изследвали връзката между големината

...
Учени от Технологичния институт в Джорджия изследвали връзката между големината
Коментари Харесай

Интелектът се познава по зениците

Учени от Технологичния институт в Джорджия изследвали връзката сред размера на зениците и интелигентността при 500 доброволци в Атланта на възраст от 18 до 35 години. С тях били извършени проби за параметрите на мисловната им активност, вниманието и паметта им. Оказало се, че разширението на зениците демонстрира освен неспокойствие или безсилие, само че може да бъде маркер за самостоятелните разлики в интелигентността. 
Колкото по-големи са зениците, толкоз по-висока е интелигентността на индивида, настояват специалисти в изследване, оповестено в списание Cognition. Разликите в първичния размер на зениците сред тези, които са постигнали най-голям и най-нисък резултат при тестванията за просветеност, можели да се видят с просто око. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че хората с огромни зеници имат по-високо равнище на мозъчна интензивност в бранша, отговарящ за интелигентността и паметта. 
Учените забелязали още, че по-възрастните доброволци, участващи в опита, били като цяло с по-малки и по-свити зеници. 
Размерът на зеницата е обвързван с региона в мозъка, известна като locus coeruleus - синьо леке ​​в горната част на мозъчния дънер, където се освобождава химикал, работещ като невротрансмитер, виновен за процеси като усещане, внимание и памет. Същата тази област играе значима роля за подкрепяне на отдалечените области на мозъка да работят дружно за осъществяване на комплицирани задания.

Учените формулират резултата от проучването по следния метод: хората с огромни зеници имат по-добра регулация на процесите в тази област на мозъка, което усъвършенства неговите когнитивни и функционални качества.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР