Учени от Свободния университет в Амстердам в Холандия откриха микропластмаси

...
Учени от Свободния университет в Амстердам в Холандия откриха микропластмаси
Коментари Харесай

Стрес тест: Учени откриха пластмаса в човешка кръв

Учени от Свободния университет в Амстердам в Холандия откриха микропластмаси в човешката кръв за първи път, освен това непознати частици бяха открити при 80 % от изследваните хора, оповестява The Guardian.

Експертите проучиха кръвни проби от 22 анонимни донори, които бяха здрави и откриха пластмасови частици при 17 души. Половината от пробите съдържаха PET пластмаса, която нормално се употребява в бутилки за питиета. Една трета съдържа полистирол, който се употребява за изработката на опаковки за храни и други артикули. Една четвърт от кръвните проби съдържаха полиетилен, който се употребява за найлоновите торбички.

Учените към момента не знаят какво въздействие оказва микропластмасата върху човешкото здраве. Доказано е обаче, че микропластмасата предизвиква увреждане на човешките кафези в лабораторни условия, а към този момент е известно, че частиците на замърсяването на въздуха навлизат в тялото и предизвикват милиони ранни смъртни случаи годишно. Освен това е потвърдено, че хората употребяват дребни частици в храната и водата, както и ги вдишват.

Проучване неотдавна сподели, че микропластмасите могат да се прикрепят към външните мембрани на алените кръвни кафези и да лимитират способността им да придвижват О2. Частиците са открити и в плацентите на бременни дами, а при бременни плъхове те бързо минават през белите дробове до сърцето, мозъка и други органи на плода.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР