Учени от Сибирския федерален университет (SFU), установиха, че изригванията на

...
Учени от Сибирския федерален университет (SFU), установиха, че изригванията на
Коментари Харесай

Учени: Вулкани причинили глобално охлаждане през 1-то хилядолетие от новата ера

Учени от Сибирския федерален университет (SFU), откриха, че изригванията на през първото хилядолетие от н.е. са имали по-голямо влияние върху горите в Северното полукълбо, по-специално върху Сибир, в съпоставяне със актуалния интервал, съобщи БГНЕС, цитирайки РИА Новости. Резултатите от проучването са оповестени в научното списание „ Dendrochronologia ”.
Учените са анализирали данни за дървесните пръстени в девет субарктически и планински региони на Северното полукълбо, употребявайки дендрохронологични и статистически способи.
 Човечеството изхвърля в атмосферата десетки пъти повече CO2 от вулканите Човечеството изхвърля в атмосферата десетки пъти повече CO2 от вулканите
Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид (СО2) и други въглеродни съединения от всички вул...
" Дървесните пръстени са неповторим списък, който записва измененията в температурата на въздуха и преваляванията. По време на вулканични изригвания сулфатите и аерозолите навлизат в стратосферата, където могат да останат до пет години. Дългосрочното наличие в стратосферата на аерозолната / прахова завеса води до понижаване на слънчевата радиация, температурата на въздуха и даже блокиране на световната атмосферна циркулация ", разяснява Олга Чуракова, водещ откривател в Лабораторията по биогеохимия на екосистемите на Сибирския федерален университет.
Според нея пръстените на дърветата са сензитивен знак за сходни промени и ги фиксират в продължение на няколко века и даже хилядолетия.
" Пиковете на стопляне в Северното полукълбо са през 280-те, 990-те и 1020-те години след Христа, когато през дългите интервали, предхождащи тези десетилетия, върху климата на планетата е било минимално. Установено е, че аномално студени са 536, 541 и 542 година сл. н. е., когато изригването на незнаен вулкан води до световно изстудяване в регионите на Северния Атлантик, Европа, Източна Азия, в това число Сибир. През тези години лятната температура е спаднала приблизително с 4°C в съпоставяне със междинните му стойности за последните 2000 години ", сподели Чуракова, представена от организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР