Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих установиха, че

...
Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих установиха, че
Коментари Харесай

Изследване поставя под въпрос популярна теория за произхода на живота

Учени от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих откриха, че някои протеини имат хипотетичната дарба да се сплотяват в независимо размножаващи се амилоидни структури, заяви Лента. По думите им, точно сходни структури, а не молекули РНК евентуално са изиграли основна роля за появяването на живот на Земята.
 

Амилоидите оказват патологично влияние върху човешкия или животинския организъм , образувайки отлагания в тъканите на централната нервна система. В резултат се появява заболяването на Алцхаймер, на Паркинсон или на Кройцфелд-Якоб. Но у гръбначните има амилоиди, които играят роля за формиране на пигмента меланин. У дрождите пък амилоиди са употребявани за обезпечаване на молекулярна памет.
 

Биолози установяваха, че амилоиди могат да послужат като матрица за синтез на къси пептиди, които се съединяват в нови амилоиди. При това учените заключиха, че натрупвания на протеини могат непринудено да се получат в наличието на аминокиселини.
 

Тъй като образуването на пептиди с присъединяване на амилоиди е в необятен диапазон от разнообразни температурни стойности и централизация на соли в алкална и киселинна среда, натрупвания на протеини може да са послужили като основа за появяването на ранни форми на живот.

По мнението на учените, обвързваният с амилоиди сюжет за появяването на живота звучи по-правдоподобно спрямо хипотезата за РНК-свят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР